NAORUŽAVANJE

Poljska od SAD-a kupuje sustav Patriot za 3,8 milijardi eura

28.03.2018.
u 19:15

Poljska jača svoje oružane snage od ruske aneksije Krima 2014. godine, a dvije trećine oružja koje ima iz vremena je Varšavskog pakta

U sklopu jačanja svojih obrambenih kapaciteta, posebno kada je riječ o obrani od moguće ruske intervencije, Poljska je odlučila krenuti u najveću vojnu investiciju u svojoj povijesti. 

Čelnici u Varšavi dogovorili su sa Sjedinjenim Američkim Državama kupnju obrambenog raketnog sustava Patriot korporacije Raytheon za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi eura). 

– Ovo je izvanredan, povijesni trenutak. To je uvođenje Poljske u potpuno novi svijet vrhunske tehnologije, modernog naoružanja i obrambenih sredstava – istaknuo je poljski predsjednik Andrzej Duda na svečanosti potpisivanja ugovora. Poljska, članica NATO-a, jača svoje oružane snage od ruske aneksije Krima 2014. godine. Dvije trećine njezina naoružanja je iz doba dok je još bila u sovjetski predvođenom Varšavskom paktu. Sporazum o nabavci Patriota ublažit će, smatraju analitičari, nedavno nastale tenzije između Varšave i Washingtona, njezina glavnog saveznika u euroatlantskom paktu, zbog donošenja zakona u siječnju koji predviđa zatvorsku kaznu za bilo kakvu tvrdnju da je Poljska sudjelovala u holokaustu. 

SAD smatra kako ta mjera ugrožava slobodu govora, dok izraelski dužnosnici tvrde kako ona odgovara negiranju holokausta, što Poljska odbacuje. Dogovor u srijedu uključuje četiri sustava Patriot, a Varšava s Washingtonom pregovara o drugoj fazi razvoja vojske koja uključuje nabavku dodatne vojne opreme, što će omogućiti Poljskoj da sudjeluje u raketnim i zračnim operacijama sa saveznicima iz NATO-a koje već imaju taj sustav, a to su Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Grčka. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?