VARŠAVA

Poljski zastupnici na zatvorenoj sjednici o "nezapamćenim" hakerskim napadima

16.06.2021.
u 17:46

Poljski parlament održao je u srijedu sjednicu iza zatvorenih vrata na kojoj je premijer Mateusz Morawiecki govorio o valu "nezapamćenih" računalnih napada kojima je Poljska nedavno bila na meti.

Sjednica je bila zatvorena za javnost: obavještajne službe su pomno pregledale dvoranu u kojoj se sjednica održavala, u potrazi za uređajima za snimanje. Zastupnici su prije ulaska morali ostaviti vani sve elektroničke uređaje.

U utorak je glasnogovornik vlade Piotr Mueller rekao da je Poljska "na meti nezapamćenog računalnog napada" uperenog protiv mrežnih stranica institucija i elektroničke pošte.

Prošlog tjedna je napadnuta privatna elektronička pošta ministra Michala Dworczyka odgovornog za nacionalni program cijepljenja.

Dio pošte objavljen je zatim na aplikaciji Telegramu.

Razmjeri napada su "golemi i nisu upereni samo protiv ministra Dworczyka, protiv članova vlade i stranke PiS (konzervativna nacionalistička stranka na vlasti), već i protiv šireg kruga ljudi", rekao je Mueller.

Nakon sjednice parlamenta glasnogovornik je rekao da su specijalne službe "identificirale neke počinitelje" napada.

"Uskoro ćemo se morati boriti sa sveobuhvatnim operacijama dezinformiranja", upozorio je.

Dworczyk je u četvrtak, nakon napada, rekao da "sintaksa i jezik poruka kao i metapodaci objavljenih datoteka upućuju da su materijale pripremali i obrađivali govornici ruskog jezika".

Glasila pišu da su u Dworczykovoj privatnoj pošti bili službeni dokumenti, među kojima i tajni, što je on zanijekao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije