Jagland:

Poljsku bi mogli tužiti zbog blokade ustavnog suda

Poljska
Reuters
05.04.2016.
u 07:24

  Zbog blokade ustavnog suda Poljsku bi se moglo tužiti Europskom sudu za ljudska prava, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjoern Jagland.

Euroskeptična poljska stranka Pravo i pravda (PiS) izložena je velikom pritisku EU-a, SAD-a i međunarodnih organizacija otkako je u listopadu prošle godine došla na vlast i ojačala kontrolu nad medijima i drugim institucijama.

Konzervativci su donijeli zakon kojim se povećava broj sudaca potrebnih za donošenje odluka na ustavnom sudu i izmijenili redoslijed rješavanja predmeta.

Kritičari kažu da je sucima zbog toga otežano razmatranje novih zakona, a i sam sud je izmjene ocijenio neustavnima. Vlada ne prihvaća tu odluku, pa je stvar u pravnom vakuumu.

"Postoji zabrinutost da bi, ako se ustavna kriza nastavi...Europskom sudu za ljudska prava mogla stići tužba ili prijava", rekao je Jagland novinarima u Varšavi.

Europski sud za ljudska prava vodi 47-člano Vijeće Europe.

Mada mišljenje Vijeća Europe nije obvezujuće ono će imati utjecaja na Europsku komisiju koja je započela proces nadzora vladavine prava u Poljskoj koji bi mogao završiti tako da se Varšavi suspendira pravo na glasovanje u Europskoj uniji.

Za pripremu rasprave s poljskim kolegama u EU-u koja bi trebala početi u srijedu prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans putuje u utorak u Varšavu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije