Američki državni tajnik

Pompeo odbacio sjevernokorejske optužbe za 'gangstersko' ponašanje

08.07.2018.
u 12:15

Američki državni tajnik Mike Pompeo odbacio je sjevernokorejske optužbe za "gangstersko" ponašanje tijekom pregovora u Pyongyangu, kazavši u nedjelju, nakon susreta s japanskim i južnokorejskim partnerima u Tokiju, da će ustrajati na razgovorima o denuklearizaciji.

Pompeo je naveo kako još ostaje mnogo posla, ali da je uvjeren da će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ispuniti svoje obećanje o uklanjanju nuklearnog oružja koje je dao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Singapuru prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Pompeov susret s japanskim i južnokorejskim ministrima vanjskih poslova, Tarom Konom i Kang Kyung-whaom, uslijedio je nakon dva dana pregovora u Pyongyangu, koji su završili u subotu.

- Kad smo s njima razgovarali o denuklearizaciji, nisu od toga odustali. Put pred nama bit će težak i izazovan i znamo da će kritičari nastojati umanjiti ono što smo postigli - kazao je Pompeo. 

Sjeverna Koreja je nakon razgovora s Pompeom objavila da su dvonevni razgovori "stvorili opasnu situaciju".

Kim se u Singapuru obvezao općenito na to da će "raditi na denuklearizaciji", ali nije pružio detalje o tome kako će i kada ukloniti sjevernokorejski nuklearni program.

Trump je zauzvrat ponudio sigurnosne garancije i obustavljanje vojnih vježbi sa Južnom Korejom, prenosi Al Jazeera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije