ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, hoće li biti izručen iz BiH?

Ivo Čagalj/Pixsell
21.05.2019.
u 15:30

Tužiteljstvo tereti Braću Mamić, Zdravkova sina Marija, Damira Vrbanovića, Sandra Stipančića, Igora Krote te Nikkyja Arthura Vuksana da su oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Na Županijskom sudu u Osijeku potvrđena je drugu Uskokovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna. 

Mamiću je određen istražni zatvor i u drugom postupku. To otvara put ka njegovu izručenju iz BiH. - Potvrđena je optužnica i određen istražni zatvor za Zdravka Mamića. Imamo pravo na žalbu protiv izuzeća pa ćemo se žaliti. Idemo dalje u borbu - kazala je odvjetnica Vržina Ksenija, Vuksanova braniteljica, te dodala: - Ukinute su privremene mjere na protuzakonito blokiranu imovinu Marija Mamića i Nikkyja Vuksana. Žalili smo se ministru pravosuđa, a žalosno je da smo morali posegnuti za kranjim sredstvom protiv ponašanja sudaca optužnog vijeća. Da to nismo učinili ne bi bile ukinute privremene mjere.  

Prethodno je odbijen zahtjev obrane za izuzećem članova optužnog vijeća. A sjednica optužnog vijeća koje, je po sedmi put, odlučivalo o potvrđivanju Uskokove optužnice protiv Mamića i šestorice okrivljenika, bila je prekinuta. Mamićev odvjetnik Veljko Mijević izjavio je novinarima kako su branitelji 3. okrivljenog Maria Mamića i 5. okrivljenog Niky Arthura Vuksana, neposredno prije ročišta, predložili izuzeće svih članova optužnog vijeća i predsjednika osječkog Županijskog suda, čemu se usprotivilo tužiteljstvo, smatrajući da je to nedopušteni prijedlog, o kojemu uopće ne bi trebalo odlučivati. Dodao je kako je sjednica prekinuta dok se o tome ne donese odluka, pri čemu o izuzeću predsjednika Županijskog suda treba odlučiti predsjednik višeg suda. 

Inače, nitko od okrivljenih nije se pojavio jutros u Osijeku no to im ni nije dužnost, ali preduvjet za održavanje sjednice jest da su svi primili sudske pozive.  - Prošlo je puno vremena od dizanja optužnice i zakazivanja prve sjednice optužnog vijeća. Zašto to dosad nije razmatrano postoji više razloga, ne samo opstrukcija obrane. A javnosti je nepoznato da je prilikom posljednje sjednice koja je odgođena, u spis predan moj podnesak gdje su konkretni prijedlozi - od neovlaštenog tužitelja, povrede kaznenog zakona, o neodlučivanju o stvarima u vezi nezakonitih dokaza prije svega za knjigovodstveno-financijskog vještaka što je uočio i Vrhovni sud... - kazao je uoči sjednice Mamićev odvjetnik Veljko Miljević. 

Prethodna sjednica Optužnog vijeća u ožujku je odgođena jer trojicu okrivljenika nisu primili pozive. Na prethodnom ročištu 14. siječnja o potvrđivanju optužnice nije se raspravljalo, jer je obrana predložila prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu na zagrebači Županijski sud, a Vrhovni sud je u međuvremenu prijedlog odbio kao neosnovan. Tužiteljstvo je taj potez  obrane tada ocijenilo manevrom usmjerenom ka odugovlačenju postupka, s obzirom da je optužnica podignuta u srpnju 2017. i da je prijedlog za istražni zatvor Zdravka Mamića podnesen u lipnju 2018.. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?