Georg Bätzing

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije: Ne odbijam protestante koji zatraže pričest

njemački kardinal george batzing
27.02.2021.
u 10:56

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije kako će davati pričest protestantima koji ju zatraže.

Susret s novinarima održan je povodom završetka plenarnog proljetnog zasjedanja njemačkog episkopata, a biskup Limburga istaknuo je da je važno poštovati “osobne odluke donesene po savjesti” onih koji se žele pričestiti, prenosi CNA,

Upitan kako bi reagirao kad bi mu na pričest došao protestantski vjernik, odgovorio je: “Nemam problema s tim i smatram da se nalazim na liniji s papinskim dokumentima.”

Dodao je kako takva praksa već dugo postoji u Njemačkoj te da ne bi kaznio svećenika svoje biskupije koji bi bio prijavljen da je udijelio pričest protestantu.

Pritom je istaknuo da svećenik ne bi trebao “tek tako pozvati sve” na pričest, ali da je važno pokazati “poštovanje prema osobnoj odluci baziranoj na savjesti” onoga koji se želi pričestiti.

“Ne uskraćujem svetu pričest protestantu koji me za nju zamoli”, zaključio je.

Povod temi pričešćivanja bilo je pitanje novinara o kontroverznom dokumentu “Zajedno za Gospodinovim stolom” koji je u rujnu 2019. sastavila Ekumenska radna skupina protestantskih i katoličkih teologa (ÖAK), a Vatikan kritizirao.

Podsjećamo, spomenuti dokument na 57 stranica izlaže prijedlog u korist zajedničkog međusobnog pričešćivanja katolika i protestanata.

No Kongregacija za nauk vjere u rujnu je negativno odgovorila na prijedlog skupine kojom su predsjedavali biskup Bätzing s katoličke te biskup Martin Hein s luteranske strane.

Tom prilikom istaknuto je kako su “doktrinarne razlike i dalje iznimno važne te trenutno isključuju mogućnost zajedničkog sudjelovanja na službi Večere Gospodnje i Euharistiji”.

“Dokument stoga ne može služiti kao vodič za osobno odlučivanje po savjesti o pristupanju pričesti.”

Također je navedeno kako je “pitanje euharistijskog i crkvenog zajedništva – u kojem Euharistija pretpostavlja i dovodi do jedinstva s Crkvom i njezinom vjerom u zajedništvu s papom i biskupima – podcijenjeno”, a problematiziran je i utjecaj koji bi dokument mogao imati na otvaranje “novih pukotina u ekumenskom dijalogu s pravoslavnim Crkvama”.

Georg Bätzing u međuvremenu je ponovno istaknuo svoju podršku prijedlogu ÖAK-a.

Ista organizacija je, pak, u posebnom odgovoru, objavljenom 24. siječnja ove godine, odbacila sve kritike Kongregacije za nauk vjere, što je “zaprepastilo” njemačkog kardinala Kurta Kocha, predsjednika Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana.

“Nakon više od 20 stranica posvećenih kako bi se pokazalo da zapravo niti jedan od zahtjeva Kongregacije za nauk vjere vezan za ÖAK-ov dokument nije opravdan, pitam se koliko je ozbiljna spremnost autora za daljnjim razgovorima koju su izrazili na kraju izjave”, poručio je Papin prvi čovjek za pitanje ekumenizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije