kritizirao francusko pravosuđ

Predsjednik Ruande bijesan na Francusku jer je ponovno otvorila istragu o padu aviona iz

kritike
11.10.2016.
u 07:30

RUANDSKI predsjednik Paul Kagame kritizirao je u ponedjeljak francusko pravosuđe jer je ponovno otvorilo istragu o padu zrakoplova iz 1994., u kojem je poginuo predsjednik Ruande što je bio okidač za rat i genocid.

"Pravni sustav Ruande nije podređen Francuskoj ili francuskim interesima", rekao je Kagame pred sucima, vojnim i vladinim dužnosnicima i poručio kako bi "Francuska trebala na optuženičku klupu, ne netko u Ruandi niti Ruanđani".

Bivši zapovjednik ruandske vojske Faustin Kayumba Nyamwasa, koji živi u egzilu, optužio je Kagamea da je povezan s rušenjem zrakoplova u kojem je bio predsjednik Habyarimana Juvenal, predsjednik Ruande i francuska posada.

Kagame tvrdi da su zrakoplov srušili Juvenalovi pristaše jer su se protivili mirovnom sporazumu što ga je Juvenal sklopio s pobunjenicima kojima je Kagame bio na čelu.

Pokolj naroda Tutsi

Rušenje zrakoplova bilo je okidač za pokolj koji su počinili ekstremisti naroda Hutu ubivši više od 800.000 pripadnika naroda Tutsi i umjerene Hutue.

Istraga o rušenju zrakoplova, otvorena 1998. po tužbi koju su podnijele obitelji francuske posade zrakoplova, bila je dvaput zatvarana zbog problema s procjenom dokaza. Ponovno je otvorena pošto je Nyamwasa, koji živi u Južnoj Africii gdje je na njega 2010. pokušan atentat, dao iskaz pred istražiteljima kojim tereti Kagamea. 

Prije genocida, Francuska je bila glavna saveznica Ruande među zapadnim zemljama, no odnosi su se urušili nakon genocida jer je Kagame optužio Francusku da je uvježbavala i naoružavala milicije Hutua odgovoren za pokolj.

Francuska te optužbe odbacuje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?