zbog porasta kriminala

Predsjednik Zimbabvea želi vratiti smrtnu kaznu

Reuters
01.11.2017.
u 20:49

Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe ozbiljno razmišlja o tome da se u njegovoj zemlji ponovno počnu provoditi smrtne kazne. Na tu ga je ideju potaknuo statistički podatak o drastičnom porastu kriminala, javlja The Guardian. 

Smrtna kazna ionako je predviđena tamošnjim kaznenim zakonom no u Zimbabveu nitko nije pogubljen zbog kriminala od 2005. godine, kad je u mirovinu otišao posljednji držvani krvnik. Mugabeov kabinet nije jedinstven u toj ideji no kako je njegova zadnja vjerojatno će se širom zemlje ponovno podizati vješala. 

Dugogodišnji vladar Zimbabvea, Robert Mugabe danas ima 93 godine i razočaran je stopom kriminala. - Ljudi se igraju smrću uibijajući jedni druge. jesmo li zato oslobađali ovu zemlju, žesti se Mugabe.  

Razne grupe za zaštitu ljudsjkih prava, među kojima i Amnesty International, često u svojim izvješćima spominju Zimbabve i tamošnja 92 osuđenika na smrt te se zalažu za trajno ukidanje smrtne kazne. Zasad su od najstrože kazne izuzete žene, djeca i svi stariji od 69 godina.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?