U 78. GODINI ŽIVOTA

Preminuo Mladen Šutej, prvi Hrvat koji je u jedrilici sam preplovio Atlantik

Mladen Šutej
Grgo Jelavic/PIXSELL
03.10.2023.
u 08:57

Sve ljubitelje mora rastužila je vijest da je jučer u Zagrebu iznenada preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar, autor brojnih knjiga, dokumentarnih serijala i iznad svega čovjek koji je nam je otkrivao ljepotu, tajanstvenost i dramu plovidbe dalekim morima i oceanima.

Mladen Šutej, jedan od najpoznatijih hrvatskih jedriličara preminuo je u 78. godini života, javlja More.hr

Šutej je s prvom jedrilicom Hir 2, usidrenoj u Žurkovu kod Rijeke, trenirao od 1974. po Riječkom i Kvarnerskom zaljevu, a s njom je oplovio i Jadran nekoliko puta. Prvi svoj veći projekt poduzet će nekoliko godina kasnije nakon što je 1979. kupio desetmetarsku jedrilicu i nazvao je Hir 3. Iz lučice na Žurkovu sam se 1982. godine otisnuo na opasan put preko Atlantika do Karipskih otoka i Floride. Ukupno je na putu do Amerike i natrag proveo godinu dana.

Istom jedrilicom Mladen Šutej je u pratnji Ozrena Bakrača 1989. oplovio i Rt Horn, a vratili su se Tihim i Indijskim oceanom, te kroz Crveno more natrag kući.

Nakon povratka je s nekoliko prijatelja 1993. godine osnovao Hrvatski oceanski jedriličarski klub. U pripremi za projekt Ekspedicija Arktik-Antarktika za 10 mjeseci, u suradnji sa 700 osoba u brodogradilištu Kraljevica, izgradio je i opremio jedrilicu Hrvatska čigra.

Plovidbu je započeo 1994. godine, a trajala je 37 mjeseci nakon čega se vraća u Biograd. Nakon toga Čigra postaje najpoznatija hrvatskih jedrilica. Početkom 2000-ih kreće na put oko svijeta, podjeljen u 25 etapa, s ukupno 183 sudionika. 

Šutej je šest puta prejedrio Atlantik, prvi put sam, dva puta Pacifik (jednom isto sam), jednom Indijski ocean, tri puta Labradorsko more. Dvaput je oplovio Rt Horn i jednom Rt Dobre Nade. O svojim plovidbama napisao je šest knjiga, snimio brojne reportaže, te snimio i realizirao, u suradnji s televizijom, 35 dokumentarnih emisija.

Dva puta se ženio, a imao je dvoje djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije