Beograd

Preminuo muškarac obolio od virusa Zapadnog Nila

bolnica beograd
16.08.2015.
u 14:23

U Kliničkom centru Srbije nema više pacijenta oboljelih od tog virusa

Pacijent obolio od virusa Zapadnog Nila preminuo je na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, potvrđeno je u toj zdravstvenoj instituciji. 

"Pacijent B. D. (56) preminuo je na klinici od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila. Pacijent je primljen iz bolnice u Vršcu u teškom stanju", rekla je za Tanjug glasnogovornica Urgentnog centra Aleksandra Berić. Dodala je kako je to jedini slučaj i da u toj zdravstvenoj ustanovi nema više pacijenta oboljelih od virusa Zapadnog Nila. 

Na internetskim stranicama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u subotu je objavljeno da je u Srbiji identificiran prvi laboratorijski slučaj potvrđene infekcije virusom Zapadnog Nila, te da se radi o muškarcu od 56 godina, s područja Južnobanatskog okruga. 

Riječ je o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom komaraca, vrste koja je udomaćena i u Srbiji.  

Većina osoba, od 80 do 90 posto, nema nikakve simptome i znakove bolesti, a kod malog postotka simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripi, s naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima... Kod pojedinih osoba dolazi do aseptičnog meningitisa, što zahtjeva hospitalizaciju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije