STANJE NA BOJIŠNICI TIJEKOM POBUNE

Prigožinov marš razotkrio Putinovu slabost. Na redu su Ukrajinci

VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
25.06.2023.
u 19:40

Ruski su se čelnici Putin i Lavrov pojavili i na televiziji, pri čemu se ruski ministar okomio na zadnje istupe čelnice EU Ursule von der Leyen

Zapadni izvori tvrde kako su znali što Prigožin namjerava s Wagnerom još polovicom ovog mjeseca, da se te postrojbe okupljaju na ruskoj granici, ali takvu informaciju, izgleda, nije iskoristio nitko. Prema svim izvorima, današnji je dan na bojišnici bio neuobičajeno miran. Najveću su štetu Rusi napravili sami sebi jer je u metežu koji je napravio Prigožin sa svojih 25.000 wagnerovaca srušeno osam letjelica ruske vojske, među njima i jedan napadni helikopter Ka-52 Aligator, kakvih ruska vojska nema previše, kao ni helikoptera Mi-8MTPR kojih je srušeno tri ili zrakoplova Il-18 za elektronsku borbu. U tim je rušenjima poginulo 15 pilota i članova posade. Njima će Jevgenij Prigožin po vlastitom obećanju isplatiti 50 milijuna rubalja, a za rušenja je imao i opravdanje.

– Imamo budalu u koloni koja ruši sve što leti i ne možeš mu objasniti – bio je njegov odgovor na pitanje novinara o rušenju letjelica koje nisu imale borbenu sposobnost. No, opet, nema previše dokaza da su wagnerovci doista srušili te zrakoplove, a nema vijesti da se počinitelje traži.

Borbe su se nastavile oko Rabotina, mjesta u Zaporoškoj oblasti gdje se borbe vode već nekoliko tjedana. Prema jednom izvoru, tu je došlo do prodora Ukrajinaca od kilometar i pol, zatim je to potvrdio i drugi ruski analitičar.

Tek sitniji pomaci

Nekakav pomak dogodio se kod Ugledara, i to je sve što se danas događalo na bojišnici. Štoviše, inače vrlo optimistični britanski izvori navode samo da je ruska obrana vrlo čvrsta, da se Ukrajinci sada koriste iskustvom prikupljenim u prvim tjednima ofenzive, a da je ruska vojska poduzela napad u šumi Serebrjanka kod Kremenaje, što je posljedica zapovijedi da se krene u napad gdje god je to moguće. Ruski izvori potvrđuju da se odvijaju borbe na tom dijelu bojišnice. Posade jurišnih helikoptera zapadne ruske borbene grupe izvele su 11 raketnih napada na dvije ukrajinske brigade u području Kupjanska, rekao je glasnogovornik borbene grupe Sergej Zibinski za TASS.

– U borbama na području Kupjanska posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28 i lovaca Su-25 zapadne borbene grupe izvršile su 11 zračnih udara na devet područja gdje je nagomilano naoružanje, vojna i specijalna tehnika i ljudstvo ukrajinske 14. zasebne mehanizirane brigade i 103. zasebne brigade teritorijalne obrane – rekao je Zibinski. Rusku vojsku na terenu izgleda nije previše impresioniralo zbivanje u domovini te su i u subotu raketama gađani ciljevi u Kijevu, pri čemu je bilo i poginulih.

– Spasioci su pod ruševinama pronašli tijela još dvije žrtve u kući u okrugu Solomjansk. Akcija otklanjanja posljedica neprijateljskog napada nastavlja se. Spasioci i dalje rade u oštećenoj zgradi – izjavio je gradonačelnik ukrajinskog glavnog grada Vitalij Kličko.

Ukrajinski lideri tek najavljuju da će iskoristiti kaos koji je izazvao Jevgenij Prigožin.

– Danas je svijet vidio kako gospodari Rusije ne kontroliraju ništa. Baš ništa. Sve je kompletan kaos – izjavio je Volodimir Zelenski u nedjelju.

– Svaki kaos iza neprijateljskih linija u našem je interesu – istaknuo je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova. On se istog dana čuo i s američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom, o čemu nema podrobnijih informacija.

I Ukrajinci su potvrdili kako nije primijećeno nikakvo povlačenje ruskih snaga s bojišnice prema Moskvi.

– Svi su na svojim mjestima i nastavljaju s borbom – rekao je Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

I bez Wagnera na terenu, ruske se linije čine stabilnima i bez ozbiljnijeg popuštanja nakon ukrajinskih napada. Ruske snage protuzračne obrane, javila je ruska državna agencija TASS, danas su odbile napad ukrajinske bespilotne letjelice u Belgorodskoj oblasti, naveo je guverner Vjačeslav Gladkov na svom kanalu na Telegramu. "Naš sustav protuzračne obrane radio je u okrugu Valuiski. Ukrajinski dron srušen je iznad sela Dolgoje", napisao je. Guverner je dodao da operativne službe razmatraju posljedice na terenu. Nakon kaosa koji je Jevgenij Prigožin sa svojim Wagnerom izazvao u subotu, ruski su se čelnici odmah prihvatili pojavljivanja u javnosti nastojeći skrenuti pozornost sa subotnje situacije. Jasno je da je riječ o provjerenim kanalima i novinarima pred kojima su nastupili ruski najviši dužnosnici, no bez spominjanja Wagnera i Prigožina. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je izjave američkog predsjednika Joea Bidena i njegova ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog o nuklearnoj prijetnji koja navodno dolazi iz Rusije "turbulentnom strujom svijesti" nevrijednom komentara.

Lavrov u elementu

– Teško mi je komentirati ono što američki predsjednik govori u posljednje vrijeme, kao i ostalim promatračima koji se pitaju kako to sve protumačiti. Ne bih previše davao težinu verbalnim eskapadama koje nemaju temelja u činjenicama – rekao je prvi ruski diplomat u intervjuu za TV program "Moskva. Kremlj. Putin" prema izvatku objavljenom u nedjelju na kanalu novinara Pavela Zarubina na Telegramu.

– Nemam medicinsko iskustvo. Ursula von der Leyen ima medicinsku diplomu. Ne mogu biti odgovoran za psihološko stanje ljudi koji opetovano, svakodnevno dokazuju svoju neadekvatnost – dodao je Lavrov.

Ranije je Biden tijekom govora u Kaliforniji rekao kako vjeruje da je prijetnja ruskog čelnika Vladimira Putina o uporabi taktičkog nuklearnog oružja stvarna.

U istom programu Vladimir Putin rekao je da počinje i završava radni dan pitanjima o specijalnoj operaciji. - Pa, naravno, obraćam primarnu pozornost. Dan počinje i završava ovim, rekao je ruski predsjednik. Samo, taj intervju snimljen je još u srijedu pa ne može biti komentara na Prigožina, no time je interesantniji termin emitiranja.

Primjetno je također kako je današnji dan na inače vrlo živim kanalima ruskih blogera i analitičara na Telegramu prošao s vrlo malo aktivnosti, gotovo bez vijesti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?