kampanja

Priprema li se Barbika II ili je Šeks napravio gaf?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
18.06.2019.
u 09:50

Bez obzira na to koji je bio motiv ovakvog Šeksovog istupa, činjenica je da je uskovitlao priču i sada se svi mediji trude doznati gdje je to predsjednica “tanka” i čega se plaši.

Čega se to plaši predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović? Što bi joj se to moglo prišiti da bi je se u predsjedničkoj kampanji moglo kompromitirati? Pitanja su to koja je svojim medijskim istupom potaknuo Vladimir Šeks kada su ga pitali postoji li mogućnost da predsjednica odustane od utrke za novi mandat, a on odgovorio kako ne bi ulazio u takve špekulacije, no da je to moguće. – Priča se koješta, da bi se njoj moglo prišiti nešto što bi je moglo kompromitirati... motaju se neke priče – kazao je Šeks te dodao da bi je išli kompromitirati “oni kojima je dala nogu”. Bez obzira na to koji je bio motiv takvog Šeksova istupa, činjenica je da je uskovitlao priču i sada se svi mediji trude saznati gdje je to predsjednica “tanka” i čega se plaši. Činjenica je da joj je Šeks takvim istupom trenutačno naštetio jer bavljenje takvom temom zadnja je stvar koja bi predsjednici sada trebala. Ona se, očito, još uvijek “prebrojava” kada će i hoće li objaviti svoju kandidaturu, čeka da se poslože neke važne kockice, a onda se na TV ekranu pojavi Šeks.

I Šeks je smijenjen?

Bolje informirani misle da je veteran Šeks, koji je bio i predsjedničin posebni savjetnik, možda i razgovarao s njom o kandidaturi, pa se onda pojavila i tema njezine kompromitacije. U toj varijanti, Šeks je onda, želeći zaštititi predsjednicu, preventivno o tome progovorio na TV-u. Moguće, no to bi značilo da Šeks više nema onaj istančani politički osjećaj, jer je lansirao priču koja je imala skandalizirajući učinak na medije i ne ide u prilog predsjednici. Drugi, pak, i dalje vjeruju da Šeks ništa ne čini slučajno. No, kako je to i sam “fokusirao”, moguće kompromitacije mogle bi poteći od “onih kojima je dala nogu”. Već je, primjerice, u javnost procurila informacija da se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem navodno dogovorila da više neće spominjati velikosrpsku agresiju. Šeks i sam kaže da ima više takvih savjetnika koji su “dobili nogu”, a uostalom i on je jedan od njih. On je bio prisiljen zatražiti razrješenje na proljeće 2016. zbog slučaja Goldberger, odnosno odluke Komisije za pomilovanja da se Šeksovu negdašnjem savjetniku oprosti osam mjeseci zatvora. – Zagovarao sam da ga se pomiluje, a predsjednica je smatrala da to nije u redu s obzirom na moj poseban odnos s njim – kazao je tada Šeks. Politička kompromitacija visokih dužnosnika gotovo je uvijek vezana uz iskazane slabosti ili privatna druženja za koje se mislilo da neće završiti pod povećalom javnosti. I u medijima se već špekuliralo o nekim videozapisima i rođendanskom druženju predsjednice, no sve je ostalo na špekulacijama. Grabar-Kitarović, međutim, nije u tome bez iskustava.

Novi krug kompromitacije

Naprotiv, prije pet godina, a nakon njezine objave kandidature, izbila je afera Barbika, kada je tadašnji predsjednik Ivo Josipović kazao da je u Ured predsjednika stigao dokument sastavljen na 13 stranica s nazivom “Akcijski plan Barbika”, koji sadrži popis aktivnosti kojima bi se trebalo diskreditirati HDZ-ovu kandidatkinju. Josipović je kazao da je išao objaviti dokument jer ga se “nastoji difamirati kao osobu koja vodi prljavu kampanju”.

Takav manevar nije prošao kod HDZ-ovaca, koji su (Karamarko i Brkić) upravo Josipovića optužili da je stvorio aferu Barbika. U dokumentu je stajalo da Josipoviću treba osigurati drugi mandat “u prvom izbornom krugu potpunom neutralizacijom glavne protukandidatkinje (‘Barbike’)” ili “poraziti ‘Barbiku’ prije izbora i/ili natjerati je na povlačenje kandidature”. U nastavku tog plana stajalo je da u javnosti treba stalno isticati da se politički uzdizala kao “ponizna sluškinja veleizdajnika Sanadera”. Trebalo ju je, nadalje, obezvrijediti kao “potpunu neznalicu, koja je sve postigla dodvoravajući se visokim političarima suprotnog spola”. U tih 13 stranica taktike stajalo je da valja “proširiti glasine o osobnom životu ‘Barbike’, njenim starim ljubavima, bračnim problemima...”. Da bismo vidjeli kako bi mogao izgledati novi krug kompromitacije predsjednice, trebat će ipak pričekati hoće li se ili neće kandidirati. Da već i u HDZ-u gube živce dokazuje i “vabljenje” važnog HDZ-ovca Branka Bačića koji je, nakon što se ignorantski osvrnuo na Šeksove teze o kompromitaciji, ustvrdio da će Grabar-Kitarović svoju predsjedničku kandidaturu objaviti “kada procijeni da je najprikladnije vrijeme, u čemu će imati punu podršku HDZ-a i pobijediti na izborima”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?