TERORIZAM

Problemi u susjedstvu: '200 naših državljana ratovalo je na strani terorističke organizacije'

05.11.2020.
u 19:35

Glavni osumnjičeni za teroristički napad u Beču je Kujtim Fejzulai (20), a vlasti zbog krvoprolica sumnjiče još petoricu iz Sj. Makedonije i Kosova.

Unatoč boli i tragediji koja ih je zadesila, Bečani prkose i polako nastavljaju s normalnim životom. Centar grada ponovno je otvoren iako je na snazi izvanredno stanje jer policija strahuje od mogućih novih terorističkih napada. Otvorene su i škole i dječji vrtići, kao i one trgovine koje smiju raditi jer je Austrija ušla u lockdown.

Dvojno državljanstvo

U sklopu protuterorističke akcije, austrijska policija uhitila je 14 osoba povezanih s glavnim osumnjičenikom za teroristički napad u Beču. Glavni osumnjičeni za napad u austrijskoj prijestolnici u kojem su četiri osobe izgubile život, a 22 su ranjene, 20-godišnji je Kujtim Fejzulai koji je imao dvojno, austrijsko i sjevernomakedonsko državljanstvo. Policija je u sklopu istrage izvršila pretres 18 kuća. Osumnjičenika koji je uhićen u Linzu iz doma su u lisicama izveli policajci. Zasad, kako se doznaje iz istrage, trojica makedonskih državljana rođenih u Austriji na popisu su osumnjičenih za teroristički napad u Beču.

Osim Kujtima Fejzulaija, kojeg su ubile austrijske specijalne snage i koji je osumnjičen za krvavi teroristički napad u Beču, na popisu se, prema neslužbenim izvorima, nalaze i Argent Ganiji i Uzeir Avdili. Uz to, na popisu osumnjičenih za napad nalaze se dvije osobe iz Kosova. Stoga austrijska policija traži informacije o pet osumnjičenih iz Makedonije i Kosova. Iz ministarstva unutarnjih poslova Makedonije potvrdili su za Večernji list da je glavni osumnjičenik za teroristički napad, Kujtim Fejzulai, zadnji put u Sjevernoj Makedoniji, u svom rodnom selu Čelopeku u blizini Tetova, bio 2018. kada je kao 18-godišnjak otputovao u Tursku. Odakle se planirao prebaciti u Siriju kako bi pristupio terorističkoj organizaciji Islamskoj državi. Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer kazao je da su austrijske vlasti već pokušale oduzeti državljanstvo Fejzulaiju zbog terorističkih aktivnosti, ali nisu uspjele jer sud nije uvažio dokaze tvrdeći kako “nije bilo dovoljno dokaza o njegovim aktivnostima”. U međuvremenu, makedonska policija još čeka potvrdu svojih austrijskih kolega ima li ubijenih i ozlijeđenih makedonskih državljana u krvavom napadu, nakon što su mediji izvijestili da je 20-godišnji mladić iz mjesta Velešta kod Struge na Ohridskom jezeru umro nakon što je pucano ispred kafića, u trenutku kada je izišao pušiti cigaretu.

Makedonske vlasti potpuno surađuju sa svojim austrijskim kolegama u svim aspektima slučaja. U MUP-u Makedonije tvrde kako je “s popisa austrijske policije, koji je dostavljen policijama nekoliko zemalja, utvrđeno da tri osobe, osim austrijskog, imaju i državljanstvo Republike Sjeverne Makedonije, i to K.F. (rođen u Modlingu, Austrija), A.G. (rođen u St. Poltenu, Austrija) i U.A. (rođen u Beču, Austrija). Sektor za među narodnu policijsku suradnju pri Ministarstvu unutarnjih poslova odmah je stavljen na raspolaganje kolegama iz Austrije i intenzivno surađujemo na svim elementima vezanim za taj slučaj”.

Suradnja s Austrijom

Ministar vanjskih poslova Bujar Osmani također je rekao da su makedonske sigurnosne strukture spremne na aktivnu suradnju sa sigurnosnim vlastima Austrije i Europola kako bi napadače izveli pred lice pravde. – S obzirom na informacije o mogućem dvojnom državljanstvu nekih sudionika, dobio sam potvrdu od naših sigurnosnih struktura da su potpuno dostupne za potrebe austrijskih agencija za provođenje zakona, kao i Europol. Sjeverna Makedonija će se bezrezervno zalagati za suočavanje i suzbijanje takvih i svih drugih vrsta terorizma i nasilja nad nevinim ljudima koji ugrožavaju stabilnost i demokraciju Europe, a krše njezine temeljne vrijednosti i načela – kazao je Osmani.

Makedonski novinar i analitičar Aleksandar Srbinovski kazao je za Večernji list kako Makedonija ima problema s povratnicima s ratišta na Bliskom istoku koji su ratovali na strani terorističke organizacije Islamske države. – Službena brojka ljudi koji su nekada sudjelovali na ratištima Bliskog istoka, a koji su iz Sjeverne Makedonije ili imaju dvojno državljanstvo, iznosi 150 do 200 – kazao je Srbinovski ističući kako “islamska vjerska zajednica u Sjevernoj Makedoniji radi na suzbijanju tog problema koji nema veze s vrijednostima tradicionalnog balkanskog islama, a država ima svoje zakone za sprečavanje makedonskih državljana da budu dio terorističke organizacije.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije