PREDIVNE VIJESTI

Prvi u svijetu: 13-godišnjak izliječen od smrtonosnog raka mozga

snimka - mozak
FREEPIK
14.02.2024.
u 20:01

Ovaj dječak iz Belgije prvi je na svijetu koji je uspješno izliječen od glioma moždanog debla, posebno teškog oblika raka, tvrde istraživači koji su ga liječili.

Kada je Lucas imao samo šest godina, dijagnosticiran mu je rijedak tip tumora mozga. Prognoza nije bila optimistična. Francuski doktor Jacques Grill još se uvijek emotivno prisjeća trenutka kada je morao obavijestiti Lucasove roditelje da se pripreme na najgore.

No, sada, sedam godina kasnije, Lucas ima 13 godina i nije ostalo ni traga tumora. Ovaj dječak iz Belgije prvi je na svijetu koji je uspješno izliječen od glioma moždanog debla, posebno teškog oblika raka, tvrde istraživači koji su ga liječili. Grill, šef programa za tumore mozga u onkološkom centru Gustave Roussy u Parizu, ističe kako je Lucas "pobijedio sve šanse" za preživljavanje, prenosi Science Alert.

Tumor, poznat kao difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), dijagnosticira se svake godine kod oko 300 djece u SAD-u i do 100 u Francuskoj. Dok medicinska zajednica obilježava Međunarodni dan raka u djece, ističu se napretci koji su rezultirali time da sada 85% djece preživi više od pet godina nakon dijagnoze raka. No, izgledi za djecu s DIPG tumorom i dalje su mračni - većina ne preživi godinu dana nakon dijagnoze, a samo 10% preživi dvije godine.

Lucas i njegova obitelj krenuli su iz Belgije u Francusku kako bi se Lucas pridružio BIOMEDE studiji, koja istražuje nove potencijalne lijekove za DIPG. Od početka, Lucas je snažno reagirao na lijek protiv raka, everolimus, koji mu je nasumično dodijeljen. Grill je svjedočio kako je tijekom serije MRI pregleda promatrao kako tumor potpuno nestaje.

Unatoč ovom uspjehu, liječnici nisu smjeli prekinuti terapiju - barem do prije godinu i pol dana, kada je Lucas odlučio prestati uzimati lijekove. Grill ističe da nije upoznat s nijednim drugim slučajem poput Lucasova. "Razlog zbog kojeg su ova djeca reagirala na lijekove, dok druga nisu, su vjerojatno biološke prirode. "Lucasov tumor je imao izuzetno rijetku mutaciju zbog koje su stanice vjerojatno bile mnogo osjetljivije na lijek", kazao je Grill.

Razlozi potpunog oporavka Lucasa i mogućnosti kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj djeci s DIPG tumorom još uvijek su nejasni. Iako su istraživači uzbuđeni zbog ovog novog traga, upozoravaju da je razvoj bilo kakvog tretmana još uvijek daleko. "U prosjeku je potrebno 10 do 15 godina od prvih rezultata do razvoja lijeka. To je dugotrajan proces", navodi Grill. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?