u Breganconu

Putin i Macron se idući tjedan sastaju u Francuskoj

17.08.2019.
u 19:59

Primajući Putina, Macron želi ponovno uključiti Rusiju u tu skupinu svjetskih država iz koje je isključena od 2014., nakon sukoba na istoku Ukrajine i aneksije Krima.

Odlučan odigrati ulogu posrednika i uključiti ponovno ruskog predsjednika u multilateralne rasprave, francuski predsjednik Emmanuel Macron primit će u ponedjeljak Vladimira Putina u svojoj ljetnoj rezidenciji u Breganconu, pet dana prije sastanka čelnika G7 u francuskom Biarritzu.

Primajući Putina, Macron želi ponovno uključiti Rusiju u tu skupinu svjetskih država iz koje je isključena od 2014., nakon sukoba na istoku Ukrajine i aneksije Krima.

Ruski predsjednik bit će njegov gost na radnom sastanku te potom na večeri, a na dnevnom redu imat će sukob na istoku Ukrajine, zbog kojeg je Rusija, uz aneksiju Krima, izgubila svoje mjesto u G8 i dobila sankcije EU-a.

Macron i Putin razgovarat će i o međunarodnim krizama u kojima Rusija igra ključnu ulogu, posebno o ratu u Siriji i tenzijama između Irana i SAD-a oko nuklearnog sporazuma.

Za službeni Pariz tempiranje sastanka upravo pred G7 jasno pokazuje želju šefa države da Rusija sudjeluje u multilateralnim diskusijama.

Od 2017. ruski i francuski predsjednik u redovitom su kontaktu. "Europa mora biti u dijalogu s Rusijom koja pak treba učiniti napore", rezimirao je Macron u lipnju.

Kada se radi o Ukrajini, Pariz se nada otvaranju novog prostora za pregovore i pozvao je Putina da odgovori "na ohrabrujući način" na poteze novog ukrajinskog predsjednika.

Pariz pojašnjava da želi zatražiti od ruskog predsjednika da iskoristi svoj utjecaj na saveznike u vezi sa Sirijom i Iranom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?