FINCI UOČILI

Putin pali plin koji je trebao biti dostavljen Europi? Sateliti snimili neobičnu aktivnost u ruskom postrojenju

26.08.2022.
u 13:22

Idok su cijene plina u Europi odletjele u nebo zbog nametnutih sankcija, čini se kako Rusija svakodnevno pali ogromne količine prirodnog plina, piše BBC.

Snimke sateliteta pokazale su infracrvenu radijaciju koja dolazi iz postojenja Portovaja, nedaleko od granice s Finskom, a stručnjaci procijenjuju kako se dnevno pali čak 4.34 milijuna kubičnih metara plina, vrijednog oko 10 milijuna dolara. 

Znanstvenici su još od lipnja uočili povećanje topline na području postrojenja, a navodno se radi o plinu koji je već trebao biti dostavljen Njemačkoj. S obzirom da se radi o postojenju nedaleko od granice, veliki plamen iz daljine prvi su uočili građani Finske.  I dok je paljenje plina nije ništa neobično u postrojenjima, taj se proces odrađuje iz tehničkih ili sigurnosnih razloga, a uobičajeno se radi u puno manjim količinama.  - Nikada nisam vidjela da LNG postrojenje toliko bukti - pojasnila je stručnjakinja za satelitske podatke Sveučilišta Miami Jessica McCarty.  Vlasnik tvrtke Capterio koja se bavi pronalaženjem rješenja za paljenje plina Mark Davis pojasnio je kako ovaj pothvat nije slučajan. 

- Operateri često oklijevaju zapravo zatvoriti objekte iz straha da bi njihovo ponovno pokretanje moglo biti tehnički teško ili skupo, a to je vjerojatno slučaj i ovdje - smatra.  Profesorica na finskom Sveučilištu LUT Esa Vakkilainen drugačijeg je mišljenja - moguće je da Rusiji nedostaje određena oprema.  - Dakle, zbog trgovinskog embarga s Rusijom, oni nisu u mogućnosti proizvesti visokokvalitetne ventile potrebne u preradi nafte i plina. Možda su neki ventili pokvareni i ne mogu ih zamijeniti - smatra. 

Trenutno postoji i bojazan kako je paljenje plina izuzetno štetno za okoliš zbog otpuštanja velike količine ugljičnog dioksida koji bi mogao ubrzati topljenje leda na Arktiku.  Prema znanstvenicma, spaljivanje plina daleko je bolja opcija od ispuštanja metana. Ipak, ono ubrzava topljenje leda na Arktiku i to na način da crni ugljik putuje prema sjeveru gdje se taloži na snijegu.  - Neke često citirane procjene već smatraju spaljivanje kao dominantan izvor taloženja crnog ugljika na Arktiku i bilo kakvo povećanje spaljivanja u ovoj regiji posebno je nepoželjno - zaključuje profesori Matthew Johnson sa Sveučilišta Carleton u Kanadi. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?