Rusija

Putin pozvao na hitan prekid sukoba u Nagorno-Karabahu

Vladimir Putin
ilustracija
02.04.2016.
u 12:52

 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Jermenije i Azerbejdžana saopćile da su u tom spornom regionu izbili žestoki sukobi.
       
- Predsjednik Putin poziva sukobljene strane da odmah prekinu sukobe i iskažu uzdržanost u cilju sprječavanja novih žrtava - izjavio je za ruske novinske agencije glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija AFP.
       
Sukobi su danas izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski jermenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a jermenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.
       
Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabaha su takođe saopćile da je jermenska protivzračna odbrana oborila azerbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti.
       
Nagorno-Karabah, koji se nalazi u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom lokalnih Jermena, funkcioniše samostalno uz jaku vojnu i finansijsku podršku Jermenije od okončanja rata za nezavisnost 1994. godine.
       
Obje strane su prijavile veći broj žrtava u novim sukobima, optužujući jedna drugu za kršenje prekida vatre, što ukazuje na to da je dvije decenije star konflikt, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, daleko od toga da bude mirno razriješen.
       
Jermensko Ministarstvo odbrane danas je saopćilo da je "neprijatelj, koristeći tenkove, artiljeriju i avijaciju, pokušao da prodre dublje u odbrambene linije odbrambene vojske Nagorno-Karabaha i zauzme taktičke pozicije".      

- Neprijatelj je u tome spriječen - navelo je Ministarstvo.
       
Sukob u Nagorno-Karabahu je izbio 1991. godine, u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza.
       
Primirje je sklopljeno 1994. godine, ali su sukobi ipak povremeno izbijali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije