rusija

Putin razmatra utrku za novi mandat prođu li ustavne promjene

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
21.06.2020.
u 18:48

Ruski predsjednik Vladimir Putin razmatra uključivanje u utrku za novi predsjednički mandat odobre li birači na referendumu ustavne promjene koje će to omogućiti, prenijele su u nedjelju ruske novinske agencije pozivajući se na Putinov intervju za državnu televiziju.

Rusija će od 25. lipnja do 1. srpnja održati nacionalno izjašnjavanje o predloženim promjenama ustava, među kojima je i amandman koji će omogućiti Putinu da se natječe za još dva šestogodišnja mandata kada mu 2024. istekne postojeći predsjednički mandat.   

Oponenti pak tvrde da su ustavne promjene i zamišljene kako bi Putinu omogućile ostanak na vlasti do 2036. i izvođenje ustavnog udara. Kremlj pak kaže kako treba ojačati ulogu parlamenta i poboljšati socijalnu politiku i javnu administraciju.

"Ne odbacujem mogućnost natjecanja za novi mandat, ako se ta opcija uvede u ustav. Vidjet ćemo", kazao je ruski predsjednik u intervjuu za državnu televiziju, koji je na ruskom Dalekom istoku emitiran prije nego li je emitiran u zapadnom dijelu zemlje. "Nisam još ništa odlučio", dodao je.

Promjene, o kojima će Rusi glasati na referendumu, već su prihvatili parlament i Ustavni sud, a one će "resetirati" trajanje Putinova mandata tako da brojanje kreće od nule. Po postojećim zakonskim ograničenjima on ne bi mogao tražiti novi mandat.   

Očekuje se da će ustavne promjene proći na referendumu.

Putin, koji je na vlasti već dva desetljeća i sada ima 67 godina, sugerirao je da bi potraga kandidatom koji bi ga naslijedio mogla postati zabava u slučaju da se on ponovno ne kandidira.

"Ako se to ne dogodi, za otprilike dvije godine - znam iz osobnog iskustva - normalni ritam rada mnogih dijelova vlasti zamijenit će potraga za mogućim nasljednicima", prenosi novinska agencija Interfax njegove riječi.

"Moramo raditi, a ne tražiti nasljednike", rekao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije