ruski predsjednik

Putin: Ruski znanstvenici su blizu stvaranja cjepiva protiv raka

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
14.02.2024.
u 21:14

Putin nije precizirao na koje vrste raka će ciljati predložena cjepiva, niti kako

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da su ruski znanstvenici blizu stvaranja cjepiva protiv raka koje bi uskoro mogle biti dostupne pacijentima.

Putin je u televizijskim komentarima kazao kako su "prišli veoma blizu stvaranju takozvanih cjepiva protiv raka i imunomodulatornih lijekova nove generacije".

- Nadam se da će se uskoro efikasno koristiti kao metode individualne terapije - dodao je on, govoreći na moskovskom forumu o budućim tehnologijama.

Putin nije precizirao na koje vrste raka će ciljati predložena cjepiva, niti kako. Brojne zemlje i kompanije rade na cjepivima protiv raka. Prošle je godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpisala sporazum s njemačkom tvrtkom BioNTech o pokretanju kliničkih ispitivanja koja pružaju "personalizirane tretmane raka", s ciljem da dosegnu 10.000 pacijenata do 2030. godine.

Farmaceutske tvrtke Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalno cjepivo protiv raka za koju je studija u srednjoj fazi pokazala kako je prepolovila šanse za recidiv ili smrt od melanoma - najsmrtonosnijeg raka kože - nakon tri godine liječenja.

Trenutno postoji šest licenciranih cjepiva protiv humanih papiloma virusa (HPV) koji uzrokuju mnoge vrste raka, uključujući rak grlića materice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i cjepiva protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre. 

Tijekom pandemije koronavirusa, Rusija je razvila svoje cjepivo Sputnjik V protiv COVID-19 i prodala je brojnim zemljama, iako je u zemlji naišla na široko rasprostranjenu nevoljnost javnosti da se cijepe. Sam Putin je kazao kako je uzeo Sputnjik, u pokušaju da uvjeri Ruse u njegovu efikasnost i sigurnost, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije