Ruski predsjednik

Putin tvrdi da Rusija ne odbacuje mirovne pregovore s Ukrajinom

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
30.07.2023.
u 08:07

„Ukrajinska vojska je u ofenzivi, napadaju, vode stratešku ofenzivnu operaciju na velikoj skali. Ne možemo prekinuti vatru dok smo pod napadom”, rekao je ruski predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je rekao da bi afrička inicijativa za mir u Ukrajini mogla biti dobar temelj za mirovne pregovore, no da ukrajinski napadi otežavaju njezinu realizaciju. 

Putin je govorio na konferenciji za medije nakon susreta s afričkim čelnicima u petak u Sankt Peterburgu na kojemu su poslani pozivi Moskvi da provede njihov plan. 

„Postoje dijelovi mirovne inicijative koji se implementiraju”, rekao je Putin. 

„No postoje i oni koji su teški ili nemogući za implementaciju”, dodao je. 

Reuters je u lipnju pisao kako afričke države u svom posredovanju predlažu mjere izgradnje povjerenja, nakon čega bi uslijedio dogovor o prekidu vatre, pa pregovori između Rusije i zapada. 

Putin je govorio o prekidu vatre. 

„Ukrajinska vojska je u ofenzivi, napadaju, vode stratešku ofenzivnu operaciju na velikoj skali. Ne možemo prekinuti vatru dok smo pod napadom”, rekao je ruski predsjednik. 

Na pitanje o početku mirovnih pregovora, Putin je rekao da ih Moskva ne odbija. 

„Kako bi taj proces započeo mora postojati dogovor s obje strane”, kazao je. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je ideju prekida vatre jer bi gotovo petina ukrajinskog teritorija ostala pod ruskom okupacijom, a Moskva bi dobila priliku da se pregrupira nakon 17 mjeseci rata. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije