nakon izbora u Britaniji

Putin želi konstruktivan dijalog s Borisom Johnsonom

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
13.12.2019.
u 19:10

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da želi konstruktivan dijalog s britanskim premijerom Borisom Johnsonom nakon njegove uvjerljive pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima, dok dvije zemlje imaju teške odnose.

"Uvjeren sam da razvoj konstruktivnog dijaloga i puna suradnja u raznim područjima odgovara interesima naših zemalja i cijelog europskog kontinenta", rekao je Putin, prema priopćenju Kremlja.

Ranije tijekom dana glasnogovornik Kremlja se pokazao opreznijim oko poboljšanja odnosa između Moskve i Londona zapletenih u stalnim neslaganjima i špijunskom skandalu.

"I daje se nadamo da će političke snage pobjednice izbora, bez obzira u kojoj zemlji, pristupiti dijalogu i usredotočiti se na uspostavu dobrih odnosa s našom zemljom", rekao je Dmitrij Peskov novinarima i dodao da "ne zna u kojoj mjeri su ta očekivanja prikladna u slučaju britanskih konzervativaca".

Dulje od godinu dana afera trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri potkapa odnose između Londona i Moskve.

Britanske vlasti su optužile rusku vojnu obavještajnu službu GRU da ga je pokušala otrovati. Moskva niječe bilo kakvu odgovornost za tu aferu, koja je izazvala najveći val izbacivanja diplomata iz zemlje u nedavnoj povijesti i nove američke sankcije.

Rusija i Velika Britanija su na suprotnim stranama i u brojnim međunarodnim predmetima, od sirijskog sukoba do ukrajinske krize.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije