CAREV SUPERAUTO

Putinov “Kortež” s Porsheovom dušom

10.05.2018.
u 07:45

Ruski predsjednik nakon godina korištenja Mercedesa vratio je tradiciju iz SSSR-a čiji su se čelnici vozili u ruskim automobilima

Uz prisegu za novi predsjednički mandat ruskog predsjednika Vladimira Putina predstavljena je i nova limuzina – dugo najavljivano vozilo ruske proizvodnje. Simbolično ili ne, Putin je baš na ulasku u novi šestogodišnji mandat odlučio vratiti tradiciju vožnje prvog čovjeka Kremlja automobilom domaće proizvodnje koja je prekinuta raspadom SSSR-a i dolaskom Borisa Jeljcina na vlast. 

Dosad se Putin vozio u Mercedesu, a odsad će ulicama Moskve i drugih gradova putovati “Kortežom”.

Iako se Rusi hvale da je riječ o potpuno ruskom proizvodu, njemački mediji navode da je duša automobila – motor – ipak djelo njemačkog Porschea.

Riječ je o V8 motoru zapremine 4,4 litre koji ima oko 600 konjskih snaga, a devetostupanjsku mjenjačku mehaniku razvili su ruski inženjeri.

Novi automobil Vladimira Putina prvi je iz Kortežove serije od dvjesto primjeraka vozila koliko bi se godišnje trebalo proizvesti za potrebe različitih ruskih institucija. Russia today navodi da je plan da se do 2020. godine proizvede više tisuća automobila iz projekta “Kortež”.

Osim najvećeg modela, trebale bi biti proizvedene i manje limuzine i SUV modeli.

Prije predsjednika Putina prve modele Korteža isprobali su pripadnici tajne službe koji su ga i testirali. Provedeni su rigorozni sigurnosni testovi koji su uključivali udarac prikolice od 1300 kilograma pri brzini od 50 kilometara na sat u stražnji dio automobila, a limuzina se sigurnom pokazala i nakon simuliranog frontalnog sudara pri brzini od 64 kilometra na sat.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?