VLADIMIR KARA-MURZA OSUĐEN ZBOG “IZDAJE”

Putinov protivnik poslan na robiju na čak 25 godina

Vladimir Kara-Murza
Moscow City Court/REUTERS
17.04.2023.
u 19:54

– Sebe krivim samo zbog jedne stvari, a to je da nisam uspio dovoljno uvjeriti svoje sunarodnjake i političare u demokratskim zemljama o opasnosti koju današnji režim u Kremlju predstavlja za Rusiju i za svijet – rekao je Kara-Murza.

Oporbeni aktivist Vladimir Kara-Murza osuđen je u Rusiji na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih s njegovim kritiziranjem rata u Ukrajini. Bivši rusko-britanski novinar i političar posljednji je u nizu Putinovih protivnika koji su uhićeni ili prisiljeni pobjeći iz Rusije. On je odbacio sve optužbe.

Njegova kazna od 25 godina najteža je kazna koju je do sada dobio jedan oporbeni lider. Prošlog je tjedna pred sudom rekao da ostaje pri svakoj riječi koju je izgovorio.

– Ne samo da se ne kajem ni zbog čega, nego sam ponosan na sve što sam rekao i napravio – izjavio je Kara-Murza. Dodao je kako “zna da će doći dan kada će se tama koja se obavila nad njegovu zemlju razići”. Kara-Murza je odigrao ključnu ulogu u uvjeravanju zapadnih vlada da sankcioniraju ruske dužnosnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije. Uhićen je prije godinu dana u Moskvi.

Prva optužnica podignuta je zbog “nepoštivanja policije”, da bi mu kasnije, dok je bio u pritvoru, dodali i druge, teže optužbe. Optužnica se djelomično temelji na govoru koji je održao političarima u SAD-u prošle godine, u kojem je rekao da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini kasetnim bombama u stambenim četvrtima i “bombardiranjem rodilišta i škola”. Njegove tvrdnje potvrđene su iz neovisnih izvora, ali ruski istražitelji ih smatraju lažnima te tvrde da ministarstvo obrane “ne dozvoljava korištenje zabranjenih sredstava” i inzistiraju da civilno stanovništvo Ukrajine nije meta.

 

– Sebe krivim samo zbog jedne stvari, a to je da nisam uspio dovoljno uvjeriti svoje sunarodnjake i političare u demokratskim zemljama o opasnosti koju današnji režim u Kremlju predstavlja za Rusiju i za svijet – rekao je Kara-Murza. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch presudu je opisala kao “izigravanje pravde”. – Ruske vlasti trebaju odmah poništiti presudu i bezuvjetno ga osloboditi – objavila je organizacija na društvenim mrežama. Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić zatražila je jučer od Rusije njegovo puštanje na slobodu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije