Hrvatski ministar vanjskih poslova

Radman: Zagrebački summit je veliki uspjeh, ali i važna poruka državama zapadnog Balkana

15.05.2020.
u 20:04

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je u petak da je Zagrebački sastanak na vrhu zemalja EU-a i zapadnog Balkana bio veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja te rekao da je dobio pohvale svih šefova diplomacija kao i Josepa Borella.

„Zagrebački samit je naš veliki uspjeh, uspjeh našeg predsjedanja, ali i važna poruka državama zapadnog Balkana (...) kada je u pitanju potpora Hrvatske ali i svih članica Europske unije europskoj perspektivi tih zemalja“, kazao je Radman u NSK nakon videokonferencije ministara vanjskih poslova EU-a kojom je predsjedao visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Borell.

Sastanak na vrhu zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Kosova - trebao je biti održan u Zagrebu, ali je zbog pandemije koronavirusa održan putem video konferencije 6. svibnja.

Sastankom je predsjedao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a sudjelovali su predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, Josep Borell, kao i predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Europske investicijske banke i Vijeća za regionalnu suradnju.

„Dobili smo sve pohvale zemalja članica, a prije svega visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borella“, dodao je.

Ministri vanjskih poslova EU-a razgovarali su o neposrednom susjedstvu, sjevernoj Africi i Bliskom istoku kao i učinku pandemije koronavirusa na navedena područja, kazao je Grlić Radman.

Ministri su razgovarali i o bliskoistočnom mirovnom procesu, a svi se slažu s podrškom rješenju o dvije države, "jedinom koje može osigurati mir i stabilnost u regiji".

Dvodržavno rješenje odnosi se na međusobno priznanje Palestine i Izraela, kao i međunarodno priznanje obje države.

Grlić Radman je kazao da je na sastanku bilo govora i o Istočnom partnerstvu EU-a, koje čine Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Istaknuo je da se radi na tome da se održi sastanak na vrhu Istočnog partnerstva "po uzoru na sastanak s partnerima na zapadnom Balkanu".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije