na međunarodnim tržištima

Rast cijena nafte uoči sastanka OPEC+ o produljenju rezova proizvodnje

nafta
02.06.2020.
u 16:42

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 39 dolara zbog očekivanja da će se glavni proizvođači dogovoriti o produljenju rezova proizvodnje videokonferenciji ovaj tjedan.

Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 87 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 39,29 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu za 88 centa, na 36,32 dolara.

Cijena u Londonu udvostručila se u posljednjih šest tjedana zahvaljujući smanjenju opskrbe Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupe poznate kao OPEC+. 

Proizvođači OPEC+ će razmatrati produljenje rezova proizvodnje od 9,7 milijuna barela dnevno, što predstavlja oko 10 posto ukupne svjetske proizvodnje, tijekom srpnja i kolovoza na sastanku putem interneta koji će se vjerojatno održati 4. lipnja.

"Najvjerojatnije bi OPEC+ mogao produljiti trenutna smanjenja do 1. rujna, ali sastanak je zakazan prije odluke o daljnjim potezima", izjavio je Edward Morse iz Citija.

Prema izvornom planu OPEC+, takva smanjenja bi trebala trajati do svibnja i lipnja, a zatim bi se od srpnja do prosinca ublažila na rezove od 7,7 milijuna barela dnevno. Saudijska Arabija nastoji dulje zadržati dublje rezove, doznaje se iz neimenovanih izvora.

"Dogovorom o produljenju rezova OPEC+ će dobiti nešto vremena kako bi u potpunosti mogao ispuniti početno smanjenje opskrbe od 9,7 milijuna barela dnevno, prije nego se rezovi u proizvodnji smanje za blažih 7,7 milijuna barela dnevno", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa na Reuters Global Oil Forumu.

Rast cijena ublažile su trgovinske napetosti Kine i SAD-a zbog zakonodavstva Pekinga o sigurnosti u Hong Kongu, kao i podataka o proizvodnji objavljenih u ponedjeljak koji su naznačili teškoće u kojima se još uvijek nalaze tvornice u svijetu.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u ponedjeljak iznosila 33,68 dolara, što znači da je poskupjela čak 4,67 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije