ZBOG POSTUPANJA U RATU

Rast napetosti u Moskvi: Jedan od najbližih suradnika izravno se suprotstavio Putinu

07.10.2022.
u 21:28

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priznao je da je bilo neslaganja i rasprava među ruskim čelnicima dok se Putin suočavao s ključnim odlukama poput mobilizacije

Član najužeg kruga Vladimira Putina izravno je ruskom predsjedniku izrazio neslaganje zbog njegovog postupanja u ratu u Ukrajini, prema informacijama do kojih su došli američki obavještajci.

Kritike označavaju dosad najjasniji pokazatelj previranja unutar ruskog vodstva oko upravljanja ratom. Informacija se smatra dovoljno značajnom da je uključena u dnevni obavještajni brifing predsjednika Bidena i podijeljena s drugim američkim dužnosnicima, navodi The Washington Post. 

Nezadovoljstvo koje je izrazio član Putinova unutarnjeg kruga odnosilo se na ono što je insajder smatrao lošim upravljanjem ratnim naporima i pogreškama koje su napravili oni koji provode vojnu kampanju. Njegov se identitet nije se mogao potvrditi, iako je ime uključeno u izvješća američkih obavještajnih službi. 

Novi obavještajni podaci, zajedno s komentarima ruskih dužnosnika, naglašavaju podjele unutar Putinovog višeg ešalona, ​​gdje dužnosnici ne žele donositi loše vijesti ruskom vođi za kojeg se smatra da je izoliraniji nego u bilo kojem trenutku svoje 22-godišnje vladavine. 

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost odbio je komentirati obavještajne podatke. 
Broj ljudi koje Putin smatra bliskim ili povjerljivim suradnicima i savjetnicima malen je i sastoji se uglavnom od kolega iz vremena dok je služio kao časnik KGB-a i onih koje je upoznao dok je bio zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga 1990-ih. 

Kako rat ulazi u osmi mjesec, a ruska se pobjeda ne nazire, neupitna lojalnost koju je Putin uživao možda izmiče, rekli su obavještajni dužnosnici, ali su upozorili da nema naznaka da je ruski čelnik na rubu da bude gurnut u stranu. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priznao je da je bilo neslaganja i rasprava među ruskim čelnicima dok se Putin suočavao s ključnim odlukama poput mobilizacije. 

- Postoje neslaganja. Neki misle da bismo trebali djelovati drugačije - rekao je, no dodao kako je to sve dio "uobičajenog radnog procesa". 

Peskov je rekao da su izvještaji američkih obavještajnih službi o pojedincu iz Putinova unutarnjeg kruga koji izravno izaziva ruskog čelnika "apsolutno netočni".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije