Frontex

Raste broj migranata koji u EU dolaze kopnom

migranti
ilustracija
17.11.2020.
u 20:14

legalni prelasci migranata preko kopnene granice Europske unije preko Balkana više su se nego udvostručili u zadnjih godinu dana, a dolasci preko Sredozemnog mora znatno su se smanjili u odnosu na 2019., priopćila je u utorak europska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex.

U listopadu je bilo gotovo 3500 prelazaka kopnenom graničnom rutom preko Zapadnog Balkana, što je više nego za trećinu više nego u rujnu, navodi Frontex.

U prvih deset mjeseci 2020. prvi podatci pokazuju da je opaženo više od 19.700 migranata, što je više nego dvostruko više od broja zabilježenog u istom razdoblju 2019.

Više od polovine migranata bili su Sirijci, a četvrtina Afganistanci, navodi se u Frontexovu priopćenju.

Ukupan broj dolazaka na teritorij EU-a pao je za 21 posto u odnosu na 2019., "uglavnom zbog pada broja dolazaka na istok i na zapad Sredozemlja", napominje Frontex.

Na zapadu Mediterana, ukupan broj dolazaka u prvih deset mjeseci ove godine iznosi 13.400, što je pad od 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

Broj dolazaka na istok Mediterana pao je za 75 posto u istom razdoblju. Ranije je prelazak iz Turske u Grčku bio jedna od glavnih migracijskih ruta na putu u EU.

Frontex je nekoliko medija optužilo da je umiješan u vraćanje migranata brodovima iz Grčke u Tursku.

Frontex pomaže Grčkoj, koja je glavna točka ulaska migranata u EU, u Egejskome moru i na njezinoj kopnenoj granici s Turskom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?