nakon lansiranja

Raste napetost: Kim je nezaustavljiv u svojim prijetnjama, stigao i odgovor SAD-a

31.07.2017.
u 10:04

Čini se da je Kim Jong-un nezaustavljiv u svojim prijetnjama da će Sjedinjene Države gađati nuklearnim balističkim projektilima

Lansiranjem novog balističkog projektila koji je pao u more nedaleko od obala Japana, Sjeverna Koreja dodatno je dolila ulje na vatru i potaknula Sjedinjene Države i Južnu Koreju da pokažu da ovakve prijetnje i provokacije neće proći nekažnjeno. Washington i Seul upriličili su vojnu vježbu koja je obuhvaćala lansiranje projektila, ali i let američkih bombardera iznad Korejskog poluotoka.

Balističko iznenađenje

Napetosti rastu, a Sjedinjene Države optužuju Kinu i Rusiju da Pyongyang slobodno puštaju da čini što hoće i da ne poduzimaju ništa kako bi zaustavili samovolju tamošnjeg vođe Kim Jong-una. Nakon lansiranja najnovije sjevernokorejske rakete, stručnjaci su kazali da ovaj pokus pokazuje da Kimov režim zaista ima projektile s nuklearnim glavama kojima može dobaciti do velikih gradova u Sjedinjenim Državama. No i tu ima nekih neslaganja. Dok jedni tvrde da sjevernokorejske rakete s nuklearnim bojevim glavama mogu letjeti samo do gradova na zapadnoj obali SAD-a, drugi kažu da bi one mogle doletjeti i do Detroita ili Chicaga. Ima i onih koji tvrde da raketa lansirana u noći s petka na subotu može letjeti sve do New Yorka. Prema procjenama, ta raketa ima domet od 10.400 kilometara pa je glavni američki grad Washington izvan njezina dometa i to samo za 600 kilometara. Vojni i obavještajni stručnjaci ističu da se okolnosti oko lansiranja ove posljednje rakete znatno razlikuju od onih povezanih s lansiranjem prethodnih projektila. Oni kažu da je Pyongyang do sada lansiranja obavljao po danu s neskrivenom namjerom da svi barem sat vremena unaprijed znaju što će se dogoditi. Ovoga puta raketa je lansirana s tajne lokacije usred noći bez ikakve najave. Očito je da je Kim želio pokazati da su posao sposobni obaviti tako da na spavanju uhvate i proturaketnu obranu na zapadnoj obali Sjedinjenih Država. Iznenađeni su i obavještajci zato što su do sada sve rakete uspijevali locirati, pa čak iz satelita snimiti njihovo lansiranje. No ne i ovoga puta. Sve je otišlo toliko daleko da je jedan analitičar američke obavještajne zajednice, koji je donedavno tvrdio da Kim ne može proizvesti interkontinentalni balistički projektil koji može nositi nuklearnu glavu, prepravio svoje prognoze i ustvrdio kako sjevernokorejski diktator do početka 2018. godine može imati spreman takav projektil. U svakom slučaju ovo najnovije lansiranje uznemirilo je duhove u SAD-u iako je proturaketni obrambeni štit na zapadnoj obali prije nekoliko mjeseci znatno ojačan i osuvremenjen.

Nakon svega ovoga, američki predsjednik Donald Trump napisao je niz tvitova u kojima je vrlo otvoreno zaprijetio Sjevernoj Koreji i naglasio kako će SAD poduzeti sve da do ovakvog napada uopće ne dođe. Državni tajnik Rex Tillerson Pyongyang je optužio za “bezobrazno kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Tillerson je prstom upro na Rusiju i Kinu i optužio ih da ne čine ništa kako bi zaustavili Kima i njegov režim.

Packe Rusiji i Kini

– Kao glavni ekonomski pomagači sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa, Kina i Rusija snose jedinstvenu i vrlo posebnu odgovornost za ovu rastuću prijetnju regionalnoj i globalnoj sigurnosti – kazao je Tillerson. Iako se procjenjuje da je ovakva izjava zasigurno razbjesnila duhove u Pekingu, iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova izašlo je samo priopćenje prepuno klasičnih frazetina o tome kako Pyongyangu poručuju da treba poštivati rezolucije Vijeća sigurnosti kako se ne bi povećale tenzije na korejskom poluotoku. Kina je svim stranama, pa i SAD-u, poslala poruku da “djeluju s oprezom”. Iz toga se može iščitati da Peking u ovome trenutku ipak strahuje da bi Washington mogao pokrenuti vojnu operaciju protiv Kimova režima. Čini se da ih je strah i Trumpove nepredvidljivosti, odnosno mogućnosti da američki predsjednik bez konzultacija i bez ikakvih upozorenja pokrene napad na Sjevernu Koreju.

I američka vojna vrhuška ne isključuje mogućnost takvih napada, a neki već govore da bi prvi takav napad mogao biti pokušaj američke vojske da se uništi sjevernokorejski projektil prije samog lansiranja. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije