OD SREDINE KOLOVOZA

Rat protiv droge na američkim ulicama: Novi opijat uzrokovao smrt 300 ljudi

droga
Thinkstock
13.09.2016.
u 16:28

Nova droga carfentanil 100 puta je snažnija od fentanila, a 4.000 puta od heroina. Inače se koristi za uspavljivanje velikih životinja

Od sredine kolovoza sintetički opijat carfentanil uzrokovao je predoziranje 300 ljudi iz četiri američke savezne države. Policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge, DEA upozorava da samo 20 mg carfentanila djeluje smrtonosno. 

DEA je još u travnju upozoravala na prodaju tableta sivo-zelene boje koje sadrže sastojak fentanil. Nova droga 100 puta je snažnija od fentanila, 4.000 puta od heroina te 10.000 puta od morfija. Carfentanil se inače koristi za uspavljivanje velikih životinja. 

Prije tri mjeseca na američkim ulicama krenula je prodaja zloglasnog sastojka. Budući da je carfentanil jeftiniji i dostupniji od heroina ili kokaina, dodaje se u uličnu drogu bez znanja kupaca. 

U američkoj saveznoj državi Ohio zabilježeno je 48 slučajeva predoziranja te 54 smrti, a dvije su povezane isključivo s upotrebom carfentanila. 

Predozirani roditelji pred četverogodišnjim sinom

Policijska postaja iz istočnog Liverpoola u Ohiju, prošli je četvrtak objavila fotografiju predoziranih roditelja u automobilu. Na stražnjem sjedalu istovremeno se nalazio njihov 4-godišnji dječak. 

"Odgovorni smo pokazati javnosti posljedice korištenja ove zloglasne droge. Trebamo biti glas djece koja su se našla u ovoj situaciji. Nadamo se da će ova priča uvjeriti ostale ovisnike da ne koriste ove sastojke, posebice ukoliko brinu o djetetu.

Svjesni smo da bi ove slike mogle uvrijediti pojedince, ali vrijeme je da javnost vidi s čime se svakodnevno suočavamo. Otrov zvan heroin zahvatio je našu zajednicu. Spremni smo boriti se s ovim problemom sve dok ne nestane", odlučni su policijski službenici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije