Ako im pomognu Rusi, što ISIL u manifestu traži, svašta se može očekivati

Rat protiv ISIL-a mogao bi trajati 30 godina

ISIL-ovi militanti
Foto: Reuters/ PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.10.2014.
u 23:08

ISIL je objavio i manifest, a plan je ponuditi Rusiji pristup naftnim poljima u zamjenu da Moskva raskine veze s Teheranom i njihovim nuklearnim programom te da tajne nuklearnog programa podijele s ISIL-om.

Borba protiv džihadista Islamske države (IS) bit će teška i mogla bi trajati trideset godina zbog odluka koje je donio američki predsjednik Barack Obama, rekao je bivši američki ministar obrane Leon Panetta. - Mislim da govorimo o vrsti rata koji bi mogao trajati trideset godina i ugroziti Libiju, Nigeriju, Somaliju i Jemen - rekao je bivši američki ministar obrane u razgovoru za USA Today od ponedjeljka.
Panetta, koji je također bio šef CIA-e tijekom Obamine administracije, kritizirao je odluke američkog predsjednika u zadnje tri godine, među kojima navodi neuspjeh predsjednika da potakne iračku vladu da dopusti zadržavanje kontingenta američkih vojnika u zemlji nakon povlačenja postrojbi 2011., ocijenivši da je to stvorilo 'prazninu' u sigurnosti.

U petak je u zračnim napadima na tri uporišta Islamske države oko Mosula, na sjeveru Iraka, ubijeno najmanje 25 džihadista, rekli su medicinski izvori i svjedoci.

A objavljen je i manifest Islamske države koji otkriva što sve planiraju njihovi militanti. Dokument kojeg je objavio britanski Sunday Times napisao je, vjeruje se, Abdullah Ahmed Meshedani, član tajnog šesteročlanog ISIL-ovog ratnog kabineta.
 
Do dokumenta su došle iračke specijalne postrojbe tijekom pretresa doma visokog člana ISIL-a u ožujku, a zapadnjačke sigurnosne službe potvrdile su da je dokument autentičan. Jedna od 70 točaka plana je ponuditi Rusiji pristup naftnim poljima koji su pod njihovom kontrolom u iračkoj pokrajini Anbar u zamjenu da Moskva raskine veze s Teheranom i njihovim nuklearnim programom te da tajne nuklearnog programa podijele s ISIL-om.

Pakt s Rusijom također uključuje prekid ruske podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, piše RT.

Sigurnosne službe upoznate s dokumentom kažu kako ovih dana ništa ne može šokirati zapadne vlade, a što je povezano s ISIL-om. - Znali smo i strahovali neko vrijeme da se žele dokopati kemijskog i nuklearnog oružja... Kada pogledate njihove buduće planove i trenutna postignuća, zbog ovog dokumenta vam dođe da se zamislite - poručili su djelatnici sigurnosne službe za lokalne medije.

Još jedan bizaran plan za udar na Iran je gradnja kanala kroz Ujedinjene Arapske Emirate kojim će tankeri moći ploviti od i do Perzijskog zaljeva, čime će izbjeći Hormuški tjesnac kojeg kontrolira Iran. Osim toga militanti planiraju uništiti iransku industriju kavijara, jer se radi o 'nacionalnom blagu' te zatrpati njihovo tržište tepiha konkurencijom iz Afganistana.

Komentara 1

II
izvor istine
15:16 09.10.2014.

Jedno je sigurno da ako to hoce Amerika IS ce se poput Gaze u roku mjesec dana potpuno unistiti ali plan je drugaciji. Onesposobiti njihovo sirenje i svakako dopustanje i rasplamsavanje rata medju Muslimanima(suniti/siiti) a usput i debela naplata odd ostalih Arapski zemalja da ih Amerika zastiti od IS. Isto kao svojevremeno kada je Saudia milijarde dolara platila Americi da ih zastiti od skolovanog osvajaca Sadama

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?