NEMA STATUS BRANITELJA

Ratni put pukovnika Sanadera trajao je samo jedan dan

Foto: Siniša Hančić/Pixsell
1/2
23.10.2018.
u 21:22

Bivši intendant splitskog HNK formalno je bio član postrojbe Zbora hrvatskih umjetnika Split (ZHUM) koja je bila formirana pri splitskoj operativnoj zoni

Možda nisam najzaslužniji za osamostaljenje i nastanak države, ali bogami nisam ni ratni profiter, i to s indignacijom odbijam – kazao je neki dan nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader, no sutkinja zagrebačkog Županijskog suda nije mu povjerovala pa mu odrezala dvije godine i šest mjeseci zatvora, koji je već odslužio. 

Kao olakotnu okolnost, između ostalog, navela je i njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, uostalom, Sanader je i ranije s gnušanjem odbacivao optužbe za ratno profiterstvo riječima da se “borio za Hrvatsku u teškim vremenima” te da ima i čin pukovnika. No prema informacijama kojima raspolažemo, Ivo Sanader nema status branitelja niti se njegovo ime nalazi u registru hrvatskih branitelja, a njegova imena, pa tako ni podataka o ratnom putu, nema ni u Personalnoj upravi Ministarstva obrane. 

Sanaderovo sudjelovanje u Domovinskom ratu počelo je i završilo grupnim fotografiranjem s postrojbom Zbora hrvatskih umjetnika Split (ZHUM) koja je bila formirana pri splitskoj operativnoj zoni. 

Ova postrojba, poznatija pod nazivom “Art garda”, osnovana je nekoliko dana prije prisege 3. prosinca 1991. na teniskom igralištu u Stobreču, pred generalom Lukom Džankom, prvim zapovjednikom Južnog bojišta. U prvim danima okupljala je 48 dragovoljaca, mahom umjetnika koji su obilazili prve linije bojišnice tijekom cijelog rata, među kojima i pjevač Tedi Spalato, snimatelj Andrija Pivčević te fotograf Saša Burić, no ne i tadašnji intendant splitskog HNK Ivo Sanader. O njegovu “ratnom putu” za Večernji list svjedočili su bivši pripadnici postrojbe Rade Perković i Igor Gudić, tvrdeći da je budući premijer za Hrvatsku ratovao – jedan dan. – Sanader se pojavio samo na postrojavanju, na buri smo ga čekali dva sata, njega i Miroslava Brkića. Naša je postrojba djelovala dvije godine. Od početnih 48 do kraja rata ostalo je nas 18, koji smo dobili iskaznice pričuvnog sastava HV-a. Išli smo po terenima od Zadra i Livna pa do Stona, ali iznenadio sam se kada je spomenice Domovinskog rata na kraju dobilo čak 56 ljudi – kazao je Igor Gudić. Čin pričuvnog pukovnika, pak, Sanaderu je dodijelio predsjednik Franjo Tuđman u prvoj prigodi nakon Oluje, za Dan državnosti 1996., a u toj skupini imenovanih bili su i Dražen Budiša, kojem je dodijeljen čin bojnika, dok je Šeks dobio čin generala. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?