VRATIO SE IZ ŠANGAJA

Rezultati testiranja potvrdili: Mladić iz Hrvatske nema koronavirus

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
02.02.2020.
u 19:47

Zbog bojazni od zaraze koronavirusom 26-godišnji muškarac iz Đakova od subote je u karanteni u KBC-u Osijek, no testiranja u Zagrebu potvrdila su da nema koronavirus. On se, naime, 20. siječnja vratio iz Šangaja, a u subotu mu je porasla tjelesna temperatura pa se odmah javio svom liječniku.

Prvi orijentacijski nalaz muškarca u KBC-u Osijek pokazao se pozitivnim na koronavirus što je opovrgnuto kasnijom, kontrolnom provjerom. Drugi nalaz, kako neslužbeno doznajemo, pokazao je da ipak nije riječ o koronavirusu. Takvo što moguće je jer je prvi nalaz screening nalaz, ali muškarac je u osječkom KBC-u u karanteni izoliran te je uzorak za analizu na koronavirus poslan u Zagreb posebnim automobilom.

– Deset dana nakon povratka iz Kine bolesniku je tjelesna temperatura porasla na 38 Celzijevih stupnjeva i postupili smo u skladu s pravilima, odnosno kolege iz obiteljske struke najavili su ga bolnici, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu, bez poteškoća je, izoliran je i nadalje. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, otpustiti kući – izvijestila je u nedjelju popodne Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek.

Budući da je taj pacijent samo jednom imao povišenu tjelesnu temperaturu, moguće je, ističe, da je riječ samo o virozi.

U Zagreb je danas stigla i Anamaria Matušek, Zagrepčanka koja već dvije godine studira ekonomiju u Wuhanu. Ona je s kolegicom 20. siječnja, uoči Kineske nove godine i prije proglašenja karantene, otputovala u Mjanmar pa u Kambodžu.

U Kinu se trebala vratiti prije tri dana, no rečeno im je da putnici koji su došli iz Wuhana, bez obzira na to imaju li simptome ili ne, a ona ih nije imala, ne smiju nikamo letjeti. I uz pomoć najbližeg hrvatskog veleposlanstva, onog u Maleziji, uspjela je izaći iz Kambodže te preko Kuala Lumpura i Dubaija stići u Zagreb.

– Rečeno mi je da se odmah moram javiti u Zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” gdje će biti prvi pregled i još dva dana karantene kod kuće – kazala je Anamarija. Kina joj se nije činila toliko nesigurna dok nije otišla iz nje, a tada su počele pristizati vijesti o umrlima. U Wuhanu ima puno prijatelja koji su odlučili ne pristati na evakuaciju.

– Dobro im je, zaliha hrane ima. Njihova odluka. Ja osobno ne bih. Ne bih se još vraćala u Wuhan jer još imam mali strah, koliko god vjerujem da se može izliječiti, a to mi je rekao i mentor s fakulteta – dodala je. Ona će u kućnoj karanteni boraviti još dva dana, dok ne istekne obvezno razdoblje izolacije od 14 dana.

– Dva dana bit će podvrgnuta zdravstvenom nadzoru. To je genetski test. Ne testiramo ljude koji ne pokazuju znakove. Ona je sada potpuno zdrava, no postupamo s potrebnim mjerama opreza. Ekspertni tim prije njezina dolaska provjerio je propisanu proceduru postupanja prema protokolu. Sve su službe na visini zadatka i sustav funkcionira – poručio je ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući da će se nadzor obaviti u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije