Rim

Rim: javnosti predstavljena navodna Romulova grobnica

21.02.2020.
u 18:32

"Nevjerojatno" otkriće talijanskih arheologa za koje se smatra da bi moglo biti posljednje počivalište Romula, mitskog utemeljitelja Rima, predstavljeno je u petak javnosti u arheološkom parku Koloseja, javljaju agencije.

Romul je prema legendi utemeljio Rim sa svojim blizancem Remom 21. travnja 753. prije Krista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna građevna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar, stoji u priopćenju arheološkog parka rimskog Koloseja.

Brojni stručnjaci su zagovarali tezu da su Vječni grad prije 3000 godina utemeljila braća koje je odgojila vučica, a među njima je i Giacomo Boni, koji u 19. stoljeću iznio mišljenje da bi se na mjestu Rimskog foruma,  oko Comitiuma - mjesta javnog okupljanja u antici - moglo nalaziti svetište, spomenik podignut u čast važne ili herojske ličnosti koja bi mogla biti utemeljitelj grada.

"U svojim radovima, Boni nije nudio interpretaciju tog mjesta. On samo navodi da je vidio škrinju ili kotao nalik sarkofagu te kameni cilindar", kazala je direktorica parka Alfonsina Russo.

"No ta je informacija pala u zaborav jedno cijelo stoljeće, kao i precizna lokacija te je za nas bilo veliko iznenađenje ponovo otkriti ono o čemu je Boni pisao", dodala je.

No, u sarkofagu nisu pronađeni nikakvi posmrtni ostaci te će biti vrlo teško, ako ne i nemoguće, znanstveno potvrditi pretpostavku da se radi o Romulovoj grobnici, kazali su stručnjaci arheološkog parka.

Radi se, dodali su, tek o pretpostavci utemeljenoj na drevnim izvorima koje govore o Romulovoj grobnici na mjestu Foruma.

Povjesničari su podijeljeni oko legende o blizancima Romulu i Remu koju su popularizirali antički pisci poput Tita Livija  (59. pr. K. - 17.), Ovidija (46. pr. K. - 17) ili Plutarha (oko 46. -  127.). Figura blizanaca koje doji vučica postala je simbol Rima.

I Romulova smrt je predmet rasprava i kreće se između mita i realnosti. Najprihvaćenija verzija je da su ga ubili bijesni senatori koji su, nakon što su ga raskomadali, dijelove tijela pobacali na raznim mjestima u gradu - to je teorija koja objašnjava odsustvo trupla i grobnice.

No, antički pisac Varron, iz prvog stoljeća prije Krista, navodi da se Romulova grobnica nalazi na Comitiumu, gdje je ubijen prvi od sedam rimskih careva.

"Arheolozi  parka u Koloseju predlažu da se sarkofag i kameni cilindar priznaju kao Romulova grobnica, no ja bih rekao da se sada treba provesti znanstvena rasprava", kazao je stručnjak s rimske Sapienze.

U svetištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znakove koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu rimskog utemeljitelja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?