teške optužbe

Rouhani optužio Washington da krši nuklearni sporazum

05.08.2017.
u 16:24

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji u subotu polaže zakletvu na drugi predsjednički mandat, optužio je Sjedinjene Države da pokušavaju podriti nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama, i zatržio je od europskih zemalja da ne stanu na stranu Washingtona.

Rouhani, koji je uvjerljivom većinom reizabran u svibnju nakon što je obećao otvoriti Iran prema svijetu i stvoriti nova radna mjesta, položit će zakletvu pred parlamentom u Teheranu u prisustvu dostojanstvenika, među kojima i visokim europskim osobama. 

- Američka opetovana kršenja vlastitih obveza i nove sankcije uvedene Iranu ostavile su negativan dojam u iranskom javnom mnijenju i mogu omesti provedbu nuklearnog sporazuma - navela je novinska agencija Tasnim Rouhanijevu izjavu uoči svečanosti. 

Sporazum koji je je postignut sa Sjedinjenim Državama i još pet sila u 2015. doveo je do ukidanja većine sankcija Iranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekata svog nuklearnog programa.

Rouhani je intenzivirao napore na zaštiti sporazuma - njegovog najvećeg ostvarenja u prvom mandatu - protiv povratka Washingtona agresivnoj politici prema Iranu otkako je Donald Trump preuzeo predsjedničku dužnost.

Američki Senat glasao je krajem jula o uvođenju novih sankcija Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji. Sankcije su uvedene kao reakcija na iranski raketni program i navodna kršenja ljudskih prava.

Iran tvrdi da nove američke sankcije krše odredbe nuklearnog sporazuma i najavio je "proporcionalnu" reakciju.

Na sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini u Teheranu, Rouhani je izjavio da prisustvo visokih evropskih dostojanstvenika ceremoniji polaganja zakletve pokazuje da je Evropa odlučna da ojača veze s Teheranom uprkos američkim pritiscima.

Tasnim je također naveo riječi iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa nakon sastanka s Mogherini: "Trump pokušava da uništi nuklearni sporazum na iransku štetu, i Evropa bi trebala biti svjesna toga", prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije