rat u ukrajini

Rusi napreduju, Zelenski očekuje eskalaciju sukoba

20.06.2022.
u 17:59

Ruske snage danas su zauzele teritoriju duž rijeke koja se nalazi na borbenom frontu u istočnoj Ukrajini, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predviđa da će Moskva eskalirati napade uoči samita europskih lidera za koje se očekuje da će pozdraviti nastojanja Kijeva za pridruživanje EU.

Proruske snage tvrde da su zauzeli Toškivku, grad na zapadnoj obali rijeke Sjeverni Donjec, južno od grada Sijerodonjecka, koji je posljednjih tjedana postao fokus sukoba.

Ukrajina je priznala da je Moskva imala uspjeha u Toškivki i rekla da Rusi pokušavaju da steknu uporište tamo kako bi napravili proboj u širi džep istočnog Donbasa koji drže Ukrajinci. Također je potvrđena ruska tvrdnja da su zauzeli grad Metjolkine na istočnoj periferiji Sijerodonjecka.

- Očigledno je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ​​intenziviranje neprijateljskih aktivnosti. Mi se pripremamo. Spremni smo - rekao je Zelenski u video obraćanju u nedjelju navečer. 

Moskva je, sa svoje strane, osudila odluku članice EU Litvanije da zabrani transport osnovnih roba u Kalinjingrad, rusku ispostavu na Baltičkom moru okruženu teritorijem EU, javlja Reuters.

Litvanska zabrana, koja je stupila na snagu u subotu, blokira isporuke ugljena, metala, građevinskog materijala i napredne tehnologije u ispostavu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je taj potez nezakonitim i bez presedana i rekao da će Moskva uskoro objaviti odgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije