nakon što je Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju

Rusi navalili i na privatne avione, za bijeg plaćaju sumanute cifre

27.09.2022.
u 19:34

Sjedala u privatnim zrakoplovima iz Moskve razgrabila su se nakon što je Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata, a odljev dodatno potiče raširena bojazan da bi Kremlj ovog tjedna mogao zatvoriti svoje granice za vojno sposobne muškarce.

 

Sjedalo u privatnom zrakoplovu plaćaju između 22.000 i 28.000 eura, dok se cijena najma aviona s osam sjedala kreće od oko 90.000 do 157.000 eura, što je višestruko skuplje od uobičajene cijene. Iako se u prvom redu radi o bogatim Rusima, za izlaz iz zemlje privatnim avionima odlučuju se i drugi, javlja Guardian.

Prema ruskim poslovnim novinama Kommersant, jedna tvrtka za dizajn videoigara u Moskvi unajmila je cijeli let kako bi izvukla zaposlenike iz zemlje. A ima i onih koji daju svoje ušteđevine samo da bi se domogli slobode.

“Dobivamo potpuno novu bazu klijenata koja nikad prije nije letjela privatno. Mnogi su kojima je ostalo nešto viška novca i žele pobjeći”, kazao je Eduard Simonov, čelnik tvrtke FlightWay, jedne od kompanija koja nudi privatne letove.

Dodao je da bilježe porast jednosmjernih letova za Armeniju, Tursku, Kazahstan i Dubai, koji Rusima dopuštaju ulazak bez viza.

Navalu osjećaju i u Your Charter, kompaniji specijaliziranoj za organizaciju privatnih letova.

“Situacija je trenutno potpuno luda. Uobičajeno smo dobivali 50 zahtjeva dnevno, a sada je to oko 5000”, rekao je Jevgenij Bikov, direktor kompanije.

Većina jednosmjernih komercijalnih avionskih karata za iduće dane je rasprodana pa od djelomične mobilizacije Rusi bježe i cestovnim putevima. Na ruskim graničnim prijelazima danima traju kilometarske gužve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije