LIDER IZ SJENE

Rusi se već danima pitaju gdje je Putin

10.04.2020.
u 17:24

Epidemija koronavirusa pružila je Putinu priliku da testira političku elitu Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je danas produžetak "neradnog tjedna" do 30. travnja nakon što je u Rusiji zabilježen veliki porast broja zaraženih sa koronavirusom. Trenutno je više od 10 tisuća oboljelih u ovoj zemlji. Ujedno, Putin je potpisao i uredbu kojom se propisuju vrlo stroge kazne, uključujuči i kazne zatvora do pet godina, za one koji šire lažne vijesti i informacije o koronavirusu, dok je za one koji budu kršili mjere karantene predviđena kazna do sedam godina zatvora.

Ovo je rijetko pojavljivanje Putina u javnosti nakon što je počela pandemija, što za ruskog predsjednika svakako nije uobičajeno. Ovo je rijetka velika kriza u Rusiji u posljednjih dvadeset godina u kojoj se Putin nije osobno uključio. Posljednji takav slučaj zabilježen je u vrijeme kratkog Rusko-Gruzijskog sukoba 2008. godine. Već neko vrijeme Rusi nagađaju gdje je Vladimir Putin od izbijanja krize. Dio javnosti drži kako se povukao u predsjedničku daču, dok dio promatrača smatra kako je jednostavno prepustio stvar epidmiolozima. Ipak, istina bi mogla biti negdje u sredini. Posljednje teze političkih analitičara govore kako je Putin krizu oko epidemije koronavirusa iskoristio kako bi vidio na koji način i kako učinkovitu djeluju pojedini članovi ruske političke elite, kako bi si do kraja mogao "posložiti" tim za sljedeće razdoblje. Jednostavno, ovo je prvi ispit za sve pripadnike "višeg političkog ešalona" zemlje. Tko prođe test u krizi izazvanoj epidemijom ima mjesta u budućem putinovu okruženju, tko ne zadovolji svojim postupcima, taj jednostavno otpada.

Drugi mogući razlog zbog kojeg Putin nije toliko eksponiran u posljednje vrijeme je i činjenica da Vladimir Putin ne voli da ga se povezuje sa nepopularnim odlukama. A zatvaranje vanjskih granica zemlje, ograničavanje kretanja, zatvaranje trgovina to svakako jesu. Sada ove mjere donosi i provodi novi premijer Sobjanin, koji je na toj poziciji nedavno zamjenio Medvedeva. No Sobjanin je ionako predviđen kao svojevrsno "tehničko rješenje" i ne mora se opterećivati popularnošću među biračima  nekim budućim izborima. U svakom slučaju, Putin nije javno eksponiran u epidemiji oko koronavirusa, no to nipošto ne znači da ne donosi ključne odluke. Pitanje je samo tko ih potpisuje i predstavlja javnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije