moskva

Rusija odustala od postavljanja mozaika s Putinovim likom u crkvu posvećenu vojsci

01.05.2020.
u 18:45

Rusija je otkazala postavljanje šarenog mozaika s likom predsjednika Vladimira Putina u novosagrađenoj crkvi posvećenoj vojsci, kazao je u petak ruski crkveni velikodostojnik. 

Smještena na području vojnog parka "Domoljub" nedaleko od Moskve, vojna katedrala Kristova uskrsnuća panteon je podignut u slavu ruskih čelnika, čiji je likovi ukrašavaju zajedno s likovima Boga, Blažene Djevice Marije i svetaca.

Putin i drugi dužnosnici, među njima ministar obrane Sergej Šojgu prikazani su na mozaicima koji slave rusko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima  2014. godine.

Fotografije mozaika koje su mediji već objavili snimljene su u radionici tako da sam mozaik još nije postavljen u crkvi, rekao je biskup Ruske pravoslavne crkve Stefan iz Klina, a izjavu je prenijela ruska novinska agencija Interfax. 

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je ranije ovog tjedna da predsjednik države smatra preuranjenim da njegov lik bude prikazan u bogomolji.

Ruska pravoslavna crkva slaže se s Putinovim stajalištem o tom pitanju. 

"U skladu s prijedlogom šefa države, umjetničko vijeće odlučilo je da neće ugraditi mozaik", rekao je Stefan od Klina. 

Izgradnja crkve u moskovskom predgrađu doprinos je obilježavanju Dana pobjede o 75. godišnjici kraja Drugog svjetskog rata u Europi. 

Sovjetski savez dao je goleme žrtve tijekom rata, desetke milijuna ljudi, najviše od svih savezničkih zemalja. 

Pobjeda u Drugom svjetskom ratu i dalje je velik izvor nacionalnog ponosa Rusije.

Crkveni zvonik visok 75 metara posvećen je 75. godišnjici pobjede savezničkih snaga nad nacističkom Njemačkom, a tu pobjedu Rusija obilježava 9. svibnja. 

Jedna od kupola visine 14,18 metara podsjetnik je na 1.418 dana vojne akcije u Drugom svjetsku ratu, prema opisu crkve na internetskoj stranici. 

Kremlj i Ruska pravoslavna crkva oformili su čvrste veze u dva desetljeća Putinove vlasti. Taj savez u oštroj je opreci sa službenim ateizmom u doba komunizma Sovjetskog Saveza.

"U ruskoj višestoljetnoj tradiciji pravoslavne crkve bile su građene u čast pobjeda ruskih snaga i u spomen na pale borce za domovinu", rekao je general Valerij Gerasimov u tjednom komentaru koji objavljuje Rosiskaja Gazeta. 

"Žalosno je da se da duhovna tradicija izgubila tijekom nekoliko desetljeća nakon Oktobarske revolucije 1917.", rekao je Gerasimov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije