TKO JE POBJEGAO

Rusija staje na kraj onima koji bježe od mobilizacije? Institut: Postavljaju kontrolne punktove

Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS
1/3
28.09.2022.
u 09:50

S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "za sada nisu donesene nikakve odluke" kada je upitan o zatvaranju ruske granice ili proglašenju izvanrednog stanja u nekim ruskim regijama.

Ruske vlasti uspostavljaju kontrolne točke na ruskim granicama kako bi prisilno mobilizirale ruske muškarce koji nastoje izbjeći prisilnu mobilizaciju bijegom iz zemlje, piše Institut za proučavanje rata (ISW).

Navode kako Kremlj možda razmatra službeno zatvaranje svojih granica ili formalnije ograničavanje kretanja vojno sposobnih muškaraca unutar zemlje kako bi bolje proveo djelomičnu mobilizaciju, unatoč tome što je rusko Ministarstvo obrane tvrdilo 26. rujna da nema ograničenja kretanja ruskih građana zbog naredbi o mobilizaciji.

RuskI oporbeni medij Meduza izvijestila je u ponedjeljak da granični službenici govore Rusima koji pokušavaju napustiti zemlju da moraju dostaviti potvrdu vojnog ureda da izjavljuju da nisu podobni za djelomičnu mobilizaciju.

S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "za sada nisu donesene nikakve odluke" kada je upitan o zatvaranju ruske granice ili proglašenju izvanrednog stanja u nekim ruskim regijama.

Podsjećamo, ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u 21. rujna, u srijedu, djelomičnu vojnu mobilizaciju. Brojni svjetski čelnici i dužnosnici osudili su taj potez, a on se nije svidio niti mnogim Rusija koji su nedugo nakon donošenja odluke odlučili napustiti svoju zemlju.

Rusi su već istoga dana krenuli u bijeg pa su tako brzo rasprodane karte za letove u, primjerice, Tursku i Armeniju, zemlje gdje mogu ući bez vize. Cijene avionskih karata, nekolicina koja je još uvijek bila dostupna, znatno su poskupjele. Mnogi su se zbog toga odlučili na izlazak iz zemlje automobilom u neke od susjednih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?