STRUČNJAK PESIMISTIČAN

I dalje nema naznaka o pronalasku nestale petorke u podmornici: 'Nema šanse da će biti spašeni'

Abaca/Pixsell
20.06.2023.
u 19:02

Prema zasad dostupnim podacima, podmornica ima dovoljno kisika do četvrtka u 13 sati po našem vremenu. I obalna straža u Bostonu ranije je kazala kako je će biti ''velik izazov'' je pronaći

Neizvjesnost i strah za obitelji pet osoba koje su nestale u podmornici u Atlantiku, na putu prema olupini Titanika i dalje ne jenjavaju jer zasad i dalje nema naznaka o njihovom pronalasku. Među nestalima je milijarder Hamish Harner, kao i pakistanski biznismen zajedno sa svojim 19-godišnjim sinom.

Iako nada i dalje postoji, veteran britanske mornarice Ryan Ramsey (53) poručio je kako ''nema šanse'' za spasom tima. Ramsey je služio u mornarici 23 godine, a bio je i zapovjednik britanske nuklearne podmornice.

- Nema šanse da će biti spašeni - kazao je. - Većina plovila za spašavanje mogu doseći 500 metara, ali ne 3.000. Koliko je meni poznato, zasad ne postoji tehnologija kojom bi se izvelo spašavanje na toj dubini. Ako su i dalje u poziciji da budu spašeni, ponestaje im zraka i stvaraju više ugljičnog dioksida - to je ubojica - mišljenja je Ramsey, prenosi Daily Mail. Prema zasad dostupnim podacima, podmornica ima dovoljno kisika do četvrtka u 13 sati po našem vremenu. I obalna straža u Bostonu ranije je kazala kako je će biti ''velik izazov'' pronaći podmornicu.

- Vjerojatno je implodirala dosad. Tlak na toj dubini je apsolutno ogroman. Ako postoji ikakva pogreška na podmornici, tlak će odmah uzeti maha i zgnječiti je - kazao je, dodajući kako se on nikad ne bi odlučio za takvu avanturu.  Podmornica Titan, kojom upravlja tvrtka OceanGate Expeditions koja organizira ovakva putovanja, napravljena je od  ugljičnih vlakana. Sada Polar Prince  pretražuje područje s površine, a danju mu se pridružuje kanadski zrakoplov Boeing P-8 Poseidon.

U pomoć potrazi stigla su i dva američka zrakoplova Lockheed C-130 Hercules. Prema nekim vijestima, potrazi se  pridružio i brod Deep Energy koji je zapravo polagač kabela koji plovi pod zastavom Bahama. Planira se dopremiti i daljinski upravljano vozilo koje  može dosegnuti dubinu od šest kilometara. Inače su gosti ekspedicija koje organizira OceanGate pomorski arheolozi i biolozi, no prihvaćaju i  putnike koji plate kako bi vidjeli podmorske atrakcije poput olupine Titanica.

A ti ljudi, iako su platili, nemaju luksuz biti samo turisti, već upravljaju nekim od uređaja na podmornici,  poput sonara ili pomažu oko drugih  aktivnosti. Od sadašnjih pet putnika  u podmornici četvero gostiju platilo je za put u dubinu, a čini se da peti nije bio pilot, već “stručnjak za sadržaj”, odnosno svojevrsni turistički vodič koji je tamo da zapravo objašnjava putnicima što točno gledaju.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?