incident

SAD i Rusija se 'utrkuju' do olupine američkog drona

16.03.2023.
u 08:01

Kremlj i Washington se međusobno optužuju za incident koji se zbio u utorak u međunarodnom zračnom prostoru u blizini teritorija za koji Rusija tvrdi da ga je anektirala od Ukrajine dok i dalje traju sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Moskva je Washingtonu u srijedu poručila da se drži podalje od njenog zračnog prostora nakon što su ruski borbeni zrakoplovi presreli američki dron koji je potom pao u Crno more, što je bio prvi izravni sukob između supersila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Rusija je navodno stigla do mjesta američkog drona, javlja CNN pozivajući se na dužnosnike.

Na tiskovnoj konferenciji nakon rijetkog razgovora između načelnika Združenog stožera generala Marka Milleya i njegovog ruskog kolege, načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova, Milley je rekao da će dron biti teško vratiti.

CNN javlja da su dva dužnosnika rekla da je Rusija stigla do mjesta pada MQ-9 u Crnom moru.

Milley je rekao novinarima da je dron "vjerojatno potonuo na neke značajne dubine, tako da bi svaka operacija izvlačenja s tehničkog stajališta bila vrlo teška", ali da se neće moći pristupiti obavještajnim podacima koje je prikupio.

Ruski i američki ministri obrane i vojni zapovjednici održali su rijetke telefonske razgovore u srijedu kako bi razgovarali o incidentu. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u srijedu svom američkom kolegi Lloydu Austinu da su letovi dronovima u blizini Krima provokativni i da bi mogli dovesti do eskalacije, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Rusija, kaže se u priopćenju, "nije imala interesa za takav razvoj događaja, ali će ubuduće reagirati u odgovarajućem omjeru". Austin je odbio ponuditi bilo kakve detalje o pozivu, uključujući i to je li kritizirao rusko presretanje. Ali ponovio je na konferenciji za novinare da SAD namjerava nastaviti letjeti tamo gdje međunarodno pravo dopušta i zahtijeva da ruski vojni zrakoplovi rade na siguran i profesionalan način.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da se incident "istražuje". Blinken je odbio govoriti o motivu ili namjeri iza incidenta, rekavši da će pustiti istragu da se nastavi i da je SAD "u bliskoj koordinaciji" sa saveznicima i partnerima po tom pitanju.

Britanski ministar obrane Ben Wallace optužio je Rusiju da se ponaša "neprofesionalno". Wallaceovi komentari odražavaju novo stajalište Zapada da je izvanredni incident u zraku bio jednokratan i da nije odmah zaslužio ništa jače od diplomatskih pritužbi.
Kremlj je ranije u srijedu priopćio da su odnosi sa SAD-om u "žalosnom stanju" i na najnižoj razini, nakon što je Washington optužio Rusiju da je srušila jednu od njegovih izviđačkih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije