uskoro stižu

SAD na Kosovo šalje nove vojnike: Ovo je poruka Europi i Turskoj

Pixsell
16.05.2017.
u 12:29

Na Kosovo će stići pripadnici američkih specijalnih jedinica visoko obučeni za intervencije koji će doći čim završe pripreme u Teksasu

SAD za mjesec dana šalje dodatnih 130 vojnika na Kosovo kao podršku Kforu i NATO-u u borbi za mir i stabilnost, a analitičari smatraju da je to poruka kako ratnohuškačkim političarima u regiji tako i teroristima, piše beogradski Blic.
 

Na Kosovo će tako stići pripadnici američkih specijalnih jedinica visoko obučeni za intervencije koji će doći čim završe pripreme u Teksasu.

Tijekom priprema će navodno učiti srpski i albanski jezik te se upoznavati s Balkanom, a kada stignu na Kosovo bit će raspoređeni u okviru snaga Kfora u jedinici avijacije na 10 mjeseci.

– Na ovaj način Amerikanci jasno poručuju političarima da se ne igraju više rata i ponovno se operativno vraćaju na Balkan. Njihova procjena je da su ovu regiju više prepustili Turcima, NATO-u i Europljanima. 

Također, smatraju da je Balkan u opasnosti od terorizma. To znači da ovaj cijeli dio Europe neće ostaviti s neriješenim pitanjima Kosova i BiH, ali i da će pokušati smanjiti utjecaj Turske u regiji – pojašnjava vojni analitičar Dušan Janjić.

S njim se slaže i profesor na fakultetu sigurnosti dr. Zoran Dragišić koji smatra kako su dodatne američke trupe neophodne zbog pojačanih tenzija na Balkanu. 

– Pad Vlade i predstojeći izbori na Kosovu izazvali su nemire unutar albanskog stanovništva zbog čega su dodatno ugroženi Srbi. Zato je ova pomoć Kfora dobrodošla – kaže on. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije