GLASNOGOVORNIK RUSKOG VELEPOSLANSTVA

SAD na vojsku i naoružanje troši 14 puta više od Rusije

Ministarstvo obrane Rusije
19.09.2018.
u 20:21

Sve dok postoji imaginarna opasnost od 'ruskog medvjeda', vojni proračuni će se povećavati, a američki trgovci oružjem zadovoljno će trljati ruke

Tijekom posljednjih deset godina Rusija je napravila značajan iskorak u modernizaciji svojih oružanih snaga. Nakon “siromašnih devedesetih“ ruska vojska napokon ima naoružanje i opremu. Međutim, svjedoci smo kako SAD i niz njegovih saveznika u NATO-u pokušavaju prikazati ovu situaciju kao jačanje “agresivne Rusije“ koja, navodno, ugrožava sigurnost europskih zemalja. 

Ruske vojne vježbe “Istok 2018“ održavaju se daleko od granica zemalja Alijanse i ne predstavljaju prijetnju ni za koga, ali od predstavnika NATO-a opet stižu sve te izjave da se Rusija priprema za veliki konflikt. Pri tome su vojni troškovi zemalja NATO-a neusporedivo viši i stalno se povećavaju. Danas su oni više od polovice svih svjetskih i 14 puta više od ruskih vojnih troškova. Infrastruktura SAD-a i vojna snaga NATO-a šire se duž ruskih granica. Broj vojnih vježbi sve je veći. Na nizu njih sudjeluju i nuklearne snage. Pri tome neki od dužnosnika zemalja Alijanse javno kažu kako se vježba ratovanje protiv Rusije. Također se povećava i prisutnost NATO-a u arktičkoj regiji i to u neposrednoj blizini Rusije. Iznad baltičkih zemalja redovita je tzv. policijska zračna patrola.

Zanimljivo je da je NATO stalno kritizirao Rusiju zbog ugrožavanja civilnog zrakoplovstva pri patroliranju vojnih aviona s isključenim “transponderima“, a sad već 2,5 godine ignorira ruski prijedlog prema kojemu svi vojni zrakoplovi na tom području moraju koristiti “transpondere“. Razlog povratka hladnoratovske retorike je očigledan. To je novac. Bez “ruske prijetnje“ vojni budžeti su bili prvi na udaru kad je bilo potrebno štedjeti. Sve dok postoji imaginarna opasnost od “ruskog medvjeda“, štedi se na drugome jer nitko ne smije smanjiti proračun ministarstava obrane. SAD napokon ima temeljit razlog da traži od drugih zemalja NATO-a povećanje njihovih vojnih troškova. Kao rezultat toga, američki proizvođači oružja mogu zadovoljno trljati ruke jer upravo njihovi prihodi bilježe nezapamćeni rast.

Svi ovi trilijuni dolara koje godišnje zemlje NATO-a troše na obranu mogli bi se iskoristiti kako bi se, primjerice, pobijedilo siromaštvo u Africi, čime bi se smanjila migracija u Europu. Što god Rusija radi, njoj će se dodjeljivati uloga svjetskog negativca u međunarodnoj zajednici. Možda je vrijeme da prestanemo davati SAD-u i američkoj vojnoj industriji da svima nameću mišljenja i scenarije kako bi na tome zaradili. 

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
09:09 20.09.2018.

Bravo bravo na tekstu! Drago mi je vidjet da su i nasi novinari napokon progledali i vide pravu situaciju na svjetskoj sceni! Cestitam

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije