Proširenje kapaciteta za proizoizvodnju cjepiva

SAD planira uložiti milijarde dolara u bržu proizvodnju cjepiva protiv covida-19

18.11.2021.
u 09:59

SAD planira investirati milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv covida-19, čime će biti dostupna dodatna milijarda doza godišnje, rekao je u srijedu koordinator Bijele kuće za covid-19 Jeff Zients.

Aktivisti stvaraju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da šalje veće količine cjepiva siromašnijim državama, piše Reuters.

Zients je rekao kako vlada planira proizvođačima mRNA cjepiva ponuditi značajnu pomoć u širenju kapaciteta u pogledu infrastrukture, opreme, obuke i osoblja.

Jedini proizvođači mRNA cjepiva su američka tvrtka Pfizer i njemačka tvrtka BioNTech te američka Moderna. Zients je rekao kako će se pomagati i podizvođačima tih tvrtki.

Proizvodnja će krenuti u drugoj polovici 2022., dodao je.

Investicije u proizvodnju cjepiva dio su javno-privatnog partnerstva kojim se žele zadovoljiti potrebe za cjepivima u SAD-u i svijetu te se pripremiti za buduće pandemije, naglasio je Zients.

Kratkoročno će taj program omogućiti značajnu količinu doza cjepiva protiv covida-19 za korištenje u svijetu, a dugoročno će se uspostaviti domaća proizvodnja koja će moći brzo isporučivati cjepiva za buduće prijetnje, istaknuo je.

Zients je objavio kako je najmanje jednu dozu zasad primilo 80 posto Amerikanaca starijih od 12 godina. Dodao je da će do kraja srijede prvu dozu primiti 2,6 milijuna djece starih između 5 i 11 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije