UZAJAMNE PRIJETNJE

SAD prijeti oružjem, 
a Kim samo želi ravnotežu vojne moći

KCNA/REUTERS/PIXSELL
17.09.2017.
u 08:51

Washington će pričekati da sankcije počnu djelovati, a ako Pjongjang ne prestane s raketnim i nuklearnim pokusima, rat nije isključen

Sjedinjene Države jučer su najavile da će pričekati neko vrijeme da sankcije protiv Sjeverne Koreje profunkcioniraju, no ako ta zemlja i nakon toga nastavi s testiranjem balističkih projektila i nuklearnim pokusima, Washington će posegnuti za vojnom silom. 

– U tom slučaju vrlo je izgledna vojna akcija protiv sjevernokorejskog režima. Sve ovo vrijeme šutirali smo konzervu niz cestu i sada je ona još tu, a ceste više nema – kazao je HR Mcmaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa. Naglasio je da Amerika neće biti sretna bude li morala posegnuti za oružjem, pa je pozvao i druge zemlje da učine sve kako bi se riješio taj sada već globalni problem. No izrazio je i nadu da bi sankcije mogle dati rezultata zato jer će onemogućiti 90 posto sjevernokorejskog izvoza, ali i dotok 30 posto nafte.

No strateški analitičari kažu da ne vide vojnu akciju koja bi mogla djelotvorno zaustaviti sjevernokrejski nuklearni i raketni program. Nekakav preventivni ili upozoravajući napad mogao bi dodatno razgnjeviti režim u Pjongjangu, koji bi svoj konvencionalni i nuklearni arsenal mogao okrenuti prema Južnoj Koreji.

Jučer je Kina poručila da Sjedinjene Države moraju prestati s prijetnjama i početi se ponašati konstruktivno kako bi obnovile dijalog i pregovore. Gotovo istodobno sjevernokorejska nacionalna agencija objavila je priopćenje u kojem stoji da je “glavni cilj uspostaviti ravnotežu vojne moći sa SAD-om, kako se Washington više nikada ne bi usudio prijetiti Sjevernoj Koreji”.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije