Bijela kuća

Sanders: Trump želi da zajednički radi s Turskom na sjeveroistoku Sirije

15.01.2019.
u 12:19

Nakon što su jučer američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarali  telefonom, Bijela kuća je priopćila da je tijekom razgovora Erdogana i Trumpa bilo riječi o povlačenju SAD-a iz Sirije te o bilateralnim odnosima.

U pisanom priopćenju, koje je uputila Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, navodi se da je Trump izrazio želju da zajednički radi na razmatranju sigurnosnih problema Turske na sjeveroistoku Sirije.

Trump i Erdogan su razgovarali i o suradnji u Siriji u vrijeme kada se američke trupe počnu povlačiti iz te zemlje.

"Predsjednik Trump je kazao da je važno da se Turska ne ponaša loše prema Kurdima (u Siriji) i druge sirijske demokratske snage s kojima smo surađivali kako bi porazili ISIS", navodi se u priopćenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

Na kraju priopćenja se navodi da će se načelnik Generalštaba američke vojske Joseph Dunford u utorak sastati s načelnikom Glavnog stožera turske vojske Yašarom Gulerom te da će razgovarati o suradnji u Siriji, navodi Sanders.

Nakon telefonskog razgovora iz ureda turskog predsjednika je priopćeno kako su dvojica predsjednika razgovarali o uspostavi sigurne zone u sjevernoj Siriji te su naglasili potrebu za dovršenjem plana za sirijski pogranični grad Manbij.

Telefonskom razgovoru prethodila je prijetnja američkog predsjednika Trumpa na razorne ekonomske posljedice ukoliko Turska napadne kurdske snage nakon američkog povlačenja iz Sirije, istovremeno upozoravajući Kurde da ne "provociraju" Ankaru. 

- Razorit ćemo Tursku ekonomski ako napadne Kurde. Isto tako, ne želimo da Kurdi isprovociraju Tursku - napisao je Trump u tweetu, insistirajući na stvaranju "sigurne zone" od 20 kilometara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije