Spremni poslati kopnene snage

Saudijska Arabija najavila mogućnost i nasilnog skidanja Assada s vlasti

Saudijska Arabija
14.02.2016.
u 14:13

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-DŽubeir je izjavio da, ukoliko pregovori o miru u Siriji ne urode plodom, predsjednika te zemlje Bašara al-Asada treba "ukloniti silom".

- Vjerujem da je Asad oslabio i da je gotov - rekao je al-Dzubeir u intervjuu za CNN i dodao: "Basar al-Asad će otići, ne sumnjam u to. On će otići ili političkim procesom ili će biti sklonjen na silu".

- Mi ćemo, koliko god budemo mogli, inzistirati na tome da politički proces uspije. Ali ako ne uspije, to će biti zbog tvrdoglavosti sirijskog režima i njihovih saveznika - istakao je šef saudijske diplomacije i dodao kako će u tom slučaju "postati jasno da nema druge opcije nego da se Basar al-Asad ukloni silom".

On je naveo kako je Saudijska Arabija spremna pošlati kopnene snage u borbe u Siriji, ali samo u sklopu koalicije na čelu sa SAD.

Nade u razrješenje konflikta u Siriji je pobudio dogovor o prekidu neprijateljstava u toj zemlji i dostavi humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima, koji su objavili američki državni tajnik john Kerry i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Saudijska Arabija je nešto ranije potvrdila kako je poslala svoj zrakoplov u zračnu vojnu bazu Indzirlik članice NATO-a Turske u cilju borbe protiv militanata takozvane Islamske države.

Savjetnik saudijskog ministra obrane, brigadni general Ahmed al-Asiri je kasno sinoć za televizijsku stanicu Al Arabija izjavio kako je Saudijska Arabija posvećena intenziviranju borbe protiv ISIL-a i da je slanje zrakoplova u Tursku dio tih napora.

Zlužbeni Rijad je zadnjih tjedana ponovo počeo sudjelovati u zračnim udarima protiv ISIL-a, a američki ministar obrane Ahs Carter je u četvrtak pozdravio obećanje saudijskih vlasti da će povećati svoju ulogu u udarima protiv džihadista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije