ZAVRŠENA ISTRAGA

Saudijska Arabija ubila je Jamala Khashoggija

19.06.2019.
u 13:33

Ovaj istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u listopadu 2018. godine

Saudijski novinar Jamal Khashoggi žrtva je "namjerne, prethodno isplanirane egzekucije", zaključila je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard po završetku prve neovisne istrage o njegovoj smrti.

U dugo očekivanom izvješću koji je upravo objavljen, specijalna UN-ova izvjestiteljica za izvansudska ubojstva navodi i krivca: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo "izvansudsko ubojstvo", prenosi CNN.

Ovaj istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u listopadu 2018. godine. Saudijci su u početku tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata te da je ubijen u tučnjavi s "odmetnutim" saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni odvjetnik priznao da je ubojstvo Khashoggija bilo isplanirano.

Međutim, specijalna UN-ova izvjestiteljica ne iznosi zaključke o krivnji kontroverznog saudijskog princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. No Callamard tvrdi da postoje "uvjerljivi dokazi koji zahtijevaju daljnju istragu od strane mjerodavnih vlasti" o tome "je li prag kaznene odgovornosti prijeđen".

Khashoggi je bio "potpuno svjestan moći koju drži princ prijestolonasljednik" i izrazio je strahove o tome što će mu se dogoditi ako se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je pobjegao u SAD u strahu za život.

Saudijska Arabija i dalje inzistira da ni princ Mohamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Kashoggija. Američki dužnosnici, međutim, tvrde da takva misija, u sklopu koje je čak 15 saudijskih agenata odletjelo iz Rijada za Istanbul neposredno prije ubojstva, nije mogla biti izvršena bez odobrenja princa bin Salmana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?