Kritizirao odluku

Saveznik Angele Merkel o povlačenju tisuća vojnika iz Njemačke: "To je neprihvatljivo"

08.06.2020.
u 12:33

Njemački koordinator za transatlantske odnose kritizirao je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju tisuća američkih vojnika iz Njemačke.

Trump je američkoj vojsci naredio povlačenje 9,5 tisuća vojnika iz Njemačke, otkrio je u petak američki dužnosnik. 

"To je potpuno neprihvatljivo, posebice jer nitko u Washingtonu nije o tome unaprijed obavijestio svoju NATO saveznicu“, rekao je Peter Beyer, član konzervativaca kancelarke Angele Merkel, za novine Rheinische Post. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je nakon Trumpove odluke u razgovoru za jedne novine rekao da žali zbog američke odluke o povlačenju, a odnos Berlina i Washingtona nazvao je kompliciranim. 

Povlačenjem 9,5 tisuća vojnika u Njemačkoj će ostati oko 25 tisuća pripadnika američke vojske.

Američka vojna prisutnost u Njemačkoj ostavština je okupacije nakon Drugog svjetskog rata od 1945. do 1955., kad su tamo bili stacionirani milijuni američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih trupa. 

Konvencija o prisutnosti inozemnih snaga koja je potpisana 1954. godine dopustila je da osam članica NATO-a, uključujući SAD, stacionira svoju vojsku u Zapadnoj Njemačkoj i nakon kraja savezničke okupacije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije