AUSTRIJSKI IZBORI

Sebastian Kurz trijumfirao, ali neće moći sam formirati vladu

LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
29.09.2019.
u 19:43

'Nova' austrijska Narodna stranka  (ÖVP) bivšeg saveznog kancelara Sebastiana Kurza (33) uvjerljivi je pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji s 37,2 posto glasova (+ 5,7) prema 36,9 posto (-4) koliko su dobili drugoplasirani socijaldemokrati (SPÖ), pokazala je prva projekcije rezultata koji je austrijska televizija ORF objavila u nedjelju u 17 sati nakon zatvaranja birališta.

Sa samo 16 posto glasova krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), loše je prošla i izgubila čak 10 posto u odnosu na izbore 2017. godine. Zeleni su osvojili 14,3 ( + 10,5) posto glasova i trijumfalno se vratili u parlament nakon debakla na prošlim izborima, a liberali Neosa osvojili su 7,4 posto (+2,1) naklonosti biračkog tijela. Lista 'Jetzt' Petra Plza nije uspjela prijeći izborni prag od četiri posto i s osvojenih tek 1,8 posto( -2,6) mora napustiti parlament. ÖVP je dobio 70 mjesta u parlamentu ili 18 više nego na prethodnim izborima, SPÖ 42 ( 10 manje), FPÖ 30 ( 21 manje), Neos 14 (4 više) i Zeleni 27. Rezultat je jasan, Kurzovi narodnjaci odnijeli su u nedjelju povijesnu pobjedu, ostavivši iza sebe drugoplasirane socijaldemokrate za čak 15 postotni bodova, što se nikada dosad nije dogodilo u poslijeratnoj austrijskoj izbornoj povijesti. Naprotiv SPÖ je čak četiri desetljeća bila prva politička snaga u državi.

Kurz je dobio veliki postotak glasova koji je izgubio FPÖ, vrativši dio krajnje desnice u konzervativni tabor. Naravno, uz pomoć birača koji su jasno dali do znanja krajnjoj desnici da nisu spremni honorirati njene skandale, afere i neuljuđeno ponašanje, počev od korupcijskog Ibiza skandala pa do pred izbore obznanjene afere bivšeg čelnika FPÖ-a Heinz_Christiana Strachea kojeg austrijsko Državno tužiteljstvo sumnjiči da je stranačku kreditnu karticu koristio u privatne svrhe i mjesečno stranci obračunavao svoje privatne troškove. Navodno je riječ o 10 tisuća eura mjesečno, a spominju se i Gucci taške i Chanel kostimi za suprugu što na „malog, običnog čovjeka“ djeluje snažnije nego „normalni“ skandali. Izborni rezultat otvorio je četiri mogućnosti budućeg koaliranja 'narodnjaka', koje imaju i parlamentarnu većinu: sa SPÖ-om, FPÖ-om, i Zelenima, te Zelenima  i liberalima Neosa u tročlanoj koaliciji. Iz svega navedenog pred Kurzom, koji mora paziti da se njegova pobjeda ne pretvori u Pirovu su sigurno dugi i mukotrpni pregovori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije